Bio-telersvereniging Nautilus op verkenningsreis door Zuid-Duitsland met LIBERA

Van 12 tot en met 14 juni vond een verkenningsreis naar Zuid-Duitsland plaats voor de leden, het bestuur en de medewerkers van de Nederlandse biologische telersvereniging Nautilus. Nautilus – the Art of Organic Agriculture- is de enige 100 procent biologische en vooraanstaande biologische akker-, fruit- en tuinbouwcoöperatie binnen Nederland. De leden zijn verspreid door heel Nederland. De Studiereis werd georganiseerd in samenwerking met Petra van Egmond van LIBERA Export- en marketingadvies voor Duitsland uit Landsberg am Lech. Petra doet verslag: 

Doel van deze reis was inzicht te verkrijgen in de Zuid-Duitse markt van biologische groenten en fruit. Zowel de handelskant als ook de productiekant kwamen hierbij aan de orde. Daarnaast werd inzicht gegeven in de Zuid-Duitse cultuur en in de manier van zaken doen in Zuid-Duitsland. Ook werden de deelnemers geïnformeerd over de algemene ontwikkelingen binnen de markt voor biologische levensmiddelen in Duitsland.


Eerst een biertje van Bräustüberl Weihenstephan. Foto's: Nautilus.

Op woensdag 12 juni kwamen de deelnemers van de verkenningsreis aan op de luchthaven in München. Vervolgens werd de reis per bus voortgezet. De eerste bestemming was de Campus in Freising-Weihenstephan, de meest bekende Duitse universiteit voor Landwirtschaft, Gartenbau en Brauwesen. Op de campus werden we ontvangen door de Institutsleiter Gartenbau. Hij informeerde ons over wat het instituut precies doet en vervolgens werden we rondgeleid door de kassen en velden van het instituut om met eigen ogen kennis te nemen van interessante onderzoeksprojecten.


De linkse foto is genomen bij Weihenstephan. Rechts: Obergrasshof.

De middag werd besloten met een heerlijk diner in de Biergarten van Bräustüberl Weihenstephan, oudste Brouwerij ter wereld en natuurlijk mocht een bierproeverij onder leiding van een zogenaamde brouwmeester niet ontbreken.


Rondkijken in de Münchener Großmarkthallen.

De volgende ochtend vertrokken we vroeg, want om 8:00 uur stond een bezoek aan de Münchener Großmarkthallen op het programma. Deze groothandelsmarkt voor onder andere de gastronomie en levensmiddelhandel heeft een zeer belangrijke regionale functie voor wat betreft de distributie van groente en fruit. Het aandeel biologische producten ligt op ongeveer een derde. Na een ontvangst door de marktleider werden we rondgeleid door de markthallen en hadden we afspraken met een tweetal biologische handelaren. Iedereen was positief verrast door de grote verscheidenheid aan producten die er te vinden was.Vervolgens werd de reis weer voortgezet en na een overheerlijke biologische lunch bij een prachtig klooster in Fürstenfeldbrück stond een bezoek aan, een grote regionale biologische groothandel op het programma. De directeur leidde ons rond door het bedrijf en informeerde ons over hoe de biologische groothandel in Duitsland te werk gaat. Wat positief opviel was de doordachte structuur van het bedrijf en de goede kwaliteit van de producten. Nadat we ook nog kennis maakten met de inkoper AGF en nog een tweede lid van de directie was het bezoek ten einde.


Klooster in Fürstenfeldbrück.

Daarna vertrokken we richting de Hermannsdorferlandwerkstatten bij Glonn, een kleine biologische nederzetting met onder andere een biologische slagerij, bakker, akkerbouwer, groentewinkel, restaurant, varkens en kippenhouderij. We kregen een zeer informatieve rondleiding, waarna we aansluitend genoten van een volledig biologisch diner im Wirtshaus zum Hermannsdorfer Schweinsbräu.


Hermannsdorfer.

Op vrijdag 13 juni stond een bezoek aan de Demeter Gärtnerei Obergrasshof in Dachau op het programma. De eigenaar leidde ons rond over het bedrijfsterrein. Iedereen was onder de indruk van de uiterst aangename sfeer die er op het bedrijf heerste, gekenmerkt door rust en ruimte. De natuur krijgt hier nog duidelijk de kans om zijn werk te doen. Ook het aantal teelten (circa 50) was indrukwekkend.


Op bezoek bij Demeter Gärtnerei Obergrasshof.

Daarna vertrokken we naar Landsberg am Lech voor bezoeken aan een aantal (bio)supermarkten: Landmann, Alnatura, REWE en DM. Het werd duidelijk dat het aanbod van biologische producten en in het bijzonder groente en fruit, duidelijk groter is dan in Nederland. Er was een duidelijk verschil in kwaliteit waar te nemen tussen de verschillende kanalen, waarbij er her en der nog duidelijk progressie in de keten is te boeken. Ook was er verschil in prijsniveau in vergelijking met Nederland.


Schap vol biologische AGF bij REWE.

Na de stop in Landsberg am Lech reden we verder naar Holzhausen. Daar stonden een ontvangst en rondleiding op Bioland Gärtnerei Regens Wagner Stiftung op het programma. Deze stichting biedt geestelijk gehandicapten de mogelijkheid om zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren binnen de maatschappij en biedt hen werk binnen onder andere het veeteeltbedrijf en binnen het akkerbouwbedrijf. Naast de abonnementskisten met biologische groente en fruit levert de stichting tal van winkels in de wijde omgeving.


Prijzen vergelijken.

Na zoveel informatie en indrukken werd er van een heerlijk diner genoten in Kloster Andechs, gelegen boven op een berg met een fantastisch uitzicht over de omgeving. Tevens werden we verrast door een optreden van traditioneel Beierse Alpenhornblazers en ontmoetten we een aantal Duitse collega's van het Duitse Bioverband Naturland. Daarna vertrokken we snel richting het hotel om met elkaar te genieten van de voetbalwedstrijd Nederland-Spanje en moest het uiterst positieve resultaat uiteraard gevierd worden!


De hele groep bij elkaar.

Op zaterdag vond er tot slot een informeel programma plaats, dat bestond uit een rondleiding door de Altstad van München. Het programma werd besloten met een traditionele Beierse lunch in het wereldberoemde Hofbrauhaus. Daarna was er nog gelegenheid voor alle deelnemers om zelf de stad in te gaan. Om 20:00 uur vertrok het vliegtuig weer terug naar Nederland, waar iedereen moe maar voldaan aankwam. Het was een mooie studiereis met een uiterst gevarieerd programma.

Deze studiereis werd georganiseerd in samenwerking met LIBERA export- en marketingadvies voor Duitsland. LIBERA is specialist voor (biologische) levensmiddelen en agrifood voor de Duits-Nederlandse markt. LIBERA ondersteunt zowel Duitse als Nederlandse ondernemingen onder andere op het gebied van marktonderzoek, marketing en communicatie, sales- en exportmanagement en het leggen van handelscontacten in (Zuid-)Duitsland. LIBERA is gevestigd in Landsberg am Lech, in de nabije omgeving van München.

Petra van Egmond

Voor meer informatie: www.libera-export.com.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven