Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Joel Salatin:

"Bodem wil voedsel niet geïnjecteerd krijgen met messen en andere machines"

Vrijdagavond 9 mei gaf de Amerikaanse boer Joel Salatin een aanstekelijke show weg bij de slotavond van de reeks 'It's the food my friend'. Op de website van Bionext staat geschreven dat zijn imitatie - in gebaar en geluid - van levende organismen in een gezonde bodem, ronduit hilarisch was. Maar: Salatin benadrukte dat hij geen clown is en zijn verhaal geen grap. Wie op een duurzame manier wil landbouwen, moet eerst 'honour and respect' hebben voor alles wat leeft. Van de micro-organismen in de bodem tot en met het gras en de koeien. Bionext was bij de debatavond aanwezig en noteerde onder andere de volgende citaten van Salatin (vrij vertaald):

"Geef de bodem voedsel dat onze vrienden in de bodem graag willen eten. Pesticiden horen daar niet bij."

"Als je vrienden te eten krijgt, dan zet je ze iets voor wat lekker en voedzaam is. Geen smakeloze, industrieel geproduceerde vulling. Beschouw de bodem, planten en dieren ook als je vrienden."

"Waarom zouden mensen iets eten wat zelfs een worm niet lust?"

"De bodem wil het voedsel graag bovenop zijn hoofd geserveerd krijgen. Niet geïnjecteerd met messen en andere machines.""De natuur beschermen door een hek erom heen te zetten en haar met rust te laten… Is dat alles wat we kunnen? Als je haar aanraakt, streelt en hier en daar wat omwoelt, stimuleer je de diversiteit."

"Een koe is de beste vriend van de planten en de bodem."

"Boeren moeten weer leren omgaan met de verrassingen van de natuur."

"Als mensen duurzaam geproduceerd voedsel te duur vinden, vraag ik: 'Ken je iemand die wel eens iets heeft gekocht wat hij of zij eigenlijk niet nodig had?' Het gaat niet om prijs, het gaat om prioriteit."

"Als we de landbouw op een biologische manier intensiveren, is een veel hogere opbrengst mogelijk. Hierbij is kunstmest niet nodig."

"De intensieve veehouderij in Nederland is een kwetsbaar systeem dat leunt op goedkope energie."

Bron: Bionext
Publicatiedatum: