Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Wytze Brandsma: "Ik hoop op een positieve uitkomst"

Oormerkweigeraars vandaag in gesprek met staatssecretaris Dijksma

Tholen - Oormerkweigeraars die weigeren om hun koeien te voorzien van een oormerk, gaan vanmiddag in gesprek met staatssecretaris Dijksma. "Ik hoop op een positieve uitkomst", zo gaf Wytze Brandsma voor het vertrek naar Den Haag aan. Het bedrijf van Wytze, Hedwig en Lamkje Brandsma in Bolsward is sinds 27 januari door de Nederlandse Voedsel- Warenautoriteit (NVWA) geblokkeerd. De blokkering van het bedrijf wordt pas opgeheven als hij de koeien van oormerken voorziet. Wytze weigert dit echter, net als zijn vorig jaar overleden vader Henk. Zijn vader viel nog onder het Uitvoeringsprotocol Gewetensbezwaarden Identificatie & Registratie. Dat geldt niet voor Wytze. Daarom hopen de weigeraars nu op clementie uit Den Haag.

Het feit dat de koeien en kalveren van het bedrijf momenteel niet verkocht mogen worden levert de familie Brandsma veel extra werk op. "Normaal gaan de kalveren na twee weken naar een kalverhouderij in Wekerom en er zijn diverse koeien slachtrijp. Deze dieren mogen nu het bedrijf niet verlaten en dit kost ons veel extra werk." Daarom heeft Wytze de media opgezocht met een verklaring en uiteindelijk via via een gesprek met de staatssecretaris aangevraagd.