Tholen - De tassen van stichting Pure Jute worden inmiddels in heel veel Europese landen gebruikt. Ondanks dit grote succes is het doel van oprichtster Désirée Rasenberg na vier jaar nog niet veranderd: "Het draait bij Pure Jute nog altijd om het verhaal achter het product. We promoten het veelzijdige natuurproduct jute en de opbrengst investeren we in duurzame projecten in onder andere India. Het gaat er om dat de omstandigheden voor de producenten in het land van herkomst verbeteren."
 

Doorbraak

Désirée is van mening dat er tijdens de BioFach in Neurenberg eerder dit jaar echt een doorbraak heeft plaatsgevonden rond Pure Jute. "De BioVak in januari opende mijn ogen al. Tijdens die beurs heb ik zo veel positieve reacties gehad. Maar op de BioFach in Duitsland deed men er echt nog een schepje bovenop: er stonden continu rijen met mensen gedurende deze vier dagen om met ons te kunnen praten: een gekkenhuis. Daar hebben we het continu enorm druk gehad." Désirée is heel blij met het succes van Pure Jute. "Ik heb echt een passie voor jute en het verhaal dat er achter zit. Daarom ben ik hiermee aan de slag gegaan. Het is mooi om de mensen hiermee te kunnen helpen."
 

Désirée op de BioFach 2014.

Verduurzamen productieproces

Ze probeert mensen ook echt naar het geheel te laten kijken: "Dit Pure Jute-concept draait niet alleen om de eindproducten, maar het gaat er juist om dat we echt iets voor de lokale jutetelers kunnen betekenen. Omdat het om handwerk gaat is het voor mij essentieel dat de aandacht uitgaat naar de mensen die deel uitmaken van het gespecialiseerde productieproces."
 
Met Pure Jute wil Désirée projecten ondersteunen die op grote schaal verbeteringen kunnen opleveren. Hierbij wordt naar de gehele juteketen gekeken. "Het gaat mij om het leggen van verbindingen. Zo ben ik nu bijvoorbeeld bezig met een aantal grote partijen, bedrijven en overheden, om samen de watervoorziening in de Indiase juteproductie te gaan verbeteren."
 

Veelzijdig

Pure Jute-producten zijn niet alleen te gebruiken als alternatief voor plastic tassen. "Je kunt bijvoorbeeld ook je brood mooi presenteren in deze tassen of een relatiegeschenk er in verpakken." In de ogen van Désirée slaan we tegenwoordig echt door als het gaat om verpakkingen. "Kijk alleen al naar rijst. In de landen van oorsprong wordt rijst voor eigen gebruik nog gewoon in jute zakjes verpakt. De kartonnen verpakking is een verzinsel vanuit de Westerse wereld. Zij hebben dat dus speciaal voor ons moeten ontwikkelen. Dat is echt de omgekeerde wereld, als je het mij vraagt. Daar wil ik graag de aandacht op vestigen. Consumenten hunkeren naar pure producten, met een duidelijke verhaal, en een mooi ontwerp. Door dit te bieden wint iedereen, een stap naar een betere wereld is gezet!"


Een blik in de showroon van Pure Jute. Dit laat zien hoeveel verschillende mogelijkheden er zijn.

Voor meer informatie:

Désiree Rasenberg
Pure Jute
Kerklaan 31 (Showroom)
3731 EE De Bilt
06 28584339
Info@purejute.com
www.purejute.com