Eerste Kamer stemt voor mestverwerkingsplicht

Het wetsvoorstel van staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken tot wijziging van de Meststoffenwet is dinsdag 17 december 2013 door de Eerste Kamer aangenomen. De wetswijziging kan daardoor per 1 januari 2014 in werking treden. Het wetsvoorstel zorgt voor een mestverwerkingsplicht, waardoor het mestoverschot op termijn verdwijnt en er minder vervuiling is van het grondwater en oppervlaktewater. Nu produceert Nederland meer mest dan op het land kan worden uitgereden.

Belangrijke bijdrage aan halen milieudoelen

Staatssecretaris Dijksma is verheugd over de vlotte behandeling door en de steun van de Eerste Kamer voor het wetsvoorstel. "De mestverwerkingsplicht levert een belangrijke bijdrage aan het halen van de milieudoelen. Op dit moment is er een mestoverschot in Nederland, terwijl er in andere delen van Europa en de wereld juist een tekort is. Daar ligt een kans voor Nederlandse ondernemers als zij in staat zijn de mest waarde te geven", aldus de staatssecretaris.


Einde aan mestoverschot

De invoering van een mestverwerkingsplicht houdt in dat veebedrijven, die hun mest niet binnen de normen die hiervoor gelden volledig op hun eigen grond kwijt kunnen, een deel van die mest moeten laten verwerken. Het te verwerken deel van het mestoverschot varieert per regio en stijgt jaarlijks. Doel van de verwerkingsplicht is dat de mest buiten de Nederlandse landbouw wordt afgezet, zodat er geen sprake meer is van een mestoverschot.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.