Robert Kranenborg houdt pleidooi voor dubbeldoelkoeien in DWDD University
Hij houdt tijdens het college een pleidooi voor dubbeldoelkoeien. En wil gaan promoten dat we de dieren van kop tot staart eten.
Er zijn vier miljoen koeien in Nederland. Een oer-Hollands dier dat wereldwijd bekend staat om de hoge melkproductie. Met vlees als uniek bijproduct. De mooiste delen van de koe eindigen vaak in de gehaktmolen of in de worst en daarmee doe je het dier, tot grote frustratie van Kranenborg, geen recht. In zijn college rekent hij af met een aantal hardnekkige mythes onder het motto: Weet wat je eet, kauw, eet minder maar beter vlees.
Aan de hand van filmpjes, koeienvlees, anatomische modellen en levende koeien geeft Kranenborg een compleet beeld van de reis van de koe. Van de wei tot lekkernij op het bord. Over de geheimen van slagers en het vakmanschap van boeren, slachters en uitbeners. Van de overschatte ossenhaas tot de ondergewaardeerde stoofpot.
Robert Kranenborg: "Ik wil er alles aan doen om aan te tonen dat als Nederlanders vlees willen leren proeven, ze moeten kauwen en gebit en kaken moeten gebruiken. Dat gebeurt nu veel te weinig. En nog zoiets: Zonder vet geen lekker vlees!"
Bekijk hier de uitzending: