Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Robert Kranenborg houdt pleidooi voor dubbeldoelkoeien in DWDD University

Topkok Robert Kranenborg heeft op vrijdag 13 december op uitnodiging van De Wereld Draait Door college gegeven over: De Koe. Voor 1100 toehoorders en uiteraard de televisiekijker bracht hij voor DWDD University vanuit de Gashouder in Amsterdam een culinaire ode aan de koe, van kop tot staart.

Hij houdt tijdens het college een pleidooi voor dubbeldoelkoeien. En wil gaan promoten dat we de dieren van kop tot staart eten.

Er zijn vier miljoen koeien in Nederland. Een oer-Hollands dier dat wereldwijd bekend staat om de hoge melkproductie. Met vlees als uniek bijproduct. De mooiste delen van de koe eindigen vaak in de gehaktmolen of in de worst en daarmee doe je het dier, tot grote frustratie van Kranenborg, geen recht. In zijn college rekent hij af met een aantal hardnekkige mythes onder het motto: Weet wat je eet, kauw, eet minder maar beter vlees.Aan de hand van filmpjes, koeienvlees, anatomische modellen en levende koeien geeft Kranenborg een compleet beeld van de reis van de koe. Van de wei tot lekkernij op het bord. Over de geheimen van slagers en het vakmanschap van boeren, slachters en uitbeners. Van de overschatte ossenhaas tot de ondergewaardeerde stoofpot.

Robert Kranenborg: "Ik wil er alles aan doen om aan te tonen dat als Nederlanders vlees willen leren proeven, ze moeten kauwen en gebit en kaken moeten gebruiken. Dat gebeurt nu veel te weinig. En nog zoiets: Zonder vet geen lekker vlees!"

Bekijk hier de uitzending:

Publicatiedatum: