Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Biologische melk bevat meer gezonde vetten

Uit onderzoek van de Washington State University blijkt dat biologische melk de gezondste is. Zo bleek biologische melk meer gezonde vetten te bevatten vergeleken met melk van koeien van conventionele boerderijen. Hoewel alle soorten melkvet bijdragen aan verbetering van het vetzuurprofiel van een individu, concludeert het onderzoeksteam dat biologische volle melk dat nog beter doet.

De studie is de eerste grootschalige VS-brede vergelijking van biologische en gangbare melk. De onderzoekers vergeleken het vetgehalte van bijna 400 monsters over een periode van 18 maanden. Bij biologische melk ligt de verhouding tussen omega 6 en omega 3 op 2.3 en bij conventionele melk ligt deze verhouding op 5.8.

Het vetgehalte van de verschillende monsters gaat ongeveer gelijk op. Het draait echter om het verschil tussen de hoeveelheid 'gezonde' en 'ongezonde' vetten. Zo is de consumptie van meer omega-6-vetzuren dan omega-4-vetzuren een bekende risicofactor voor diverse gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, kanker en auto-immuunziekten. Hoe hoger de verhouding van omega-6 en omega-3, hoe groter het bijbehorende gezondheidsrisico. Volgens Westerse diƫtisten wordt de hartgezondheid gemaximaliseerd bij een omega-ratio tussen 2,3 tot 1.

De onderzoekers zeggen dat de veel gezondere verhouding van vetzuren in biologische melk veroorzaakt wordt door de betere verhouding van gras en voedergewassen op biologische melkveebedrijven.

Het onderzoek heeft aangetoond dat gras- en peulvruchtenveevoer de gezondheid van de koe bevorderen en daarmee wordt de vetzuursamenstelling in biologische zuivelproducten verbeterd. Toch verklaarde WSU-onderzoeker Chuck Benbrook (en hoofdauteur van de studie) verrast te zijn over de omvang van de nutritionele kwaliteitsverschillen die in de studie naar voren zijn gekomen."

De studie is op 9 december gepubliceerd in PLOS ONE.

Bekijk hier de toelichting van onderzoeker Chuck Benbrook:

Publicatiedatum: