Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Normaal varkensvlees zou omgezet zijn naar biologisch vlees

"Klokkenluiders: "VION heeft fout gemaakt met biologisch vlees"

Bij vleesverwerker VION in Boxtel is wel degelijk gefraudeerd met vlees, zeggen twee nieuwe klokkenluiders. Een onderdeel van VION heeft in de zomer van vorig jaar 11.000 kilo varkensvlees ten onrechte verkocht als biologische ham. Het vlees is via supermarkten verkocht. Het bedrijf biedt excuses aan en zegt dat procedures zijn aangepast om herhaling te voorkomen.

De klokkenluiders ondersteunen hun beweringen met documenten die in bezit zijn van Omroep Brabant. Inmiddels hebben de twee gesproken met Hans Alders, die onderzoek heeft gedaan naar gesjoemel met vlees bij VION. Het bedrijf heeft volgens de wet vanaf vrijdagochtend 8:00 uur de tijd om leveranciers te informeren.

Menselijke fout

De twee klokkenluiders zeggen dat bij Encebe Vleeswaren, onderdeel van VION, in 2012 een partij vlees van ruim 23.000 kilo binnenkwam als normaal varkensvlees. De partij is vervolgens omgezet naar biologisch vlees.

Een woordvoerder legde uit dat door een menselijke fout het verkeerde etiket is geplakt op ongeveer 24.000 vlees, 11.000 kilo is ten onrechte als biologisch verkocht. Bij Encebe worden wekelijks tientallen tonnen vlees verwerkt. De woordvoerder zegt dat er geen enkele financiƫle drijfveer is geweest. "We hebben genoeg biologisch vlees."

Incident

Het zou volgens de klokkenluiders gaan om een incident. De leidinggevende gaf hiertoe opdracht, omdat het financieel slecht ging met het bedrijf.

250.000 consumenten bedonderd

De partij 'biologisch' vlees is vervolgens in de supermarkt terecht gekomen. Encebe levert aan onder meer Albert Heijn, Plus en C1000. Volgens de klokkenluiders zouden door deze affaire 250.000 consumenten bedonderd kunnen zijn.

Alders is op weg naar vleesverwerker VION in Boxtel. Hij heeft een afspraak om 15:00 uur. Alders belde vrijdagochtend met VION en wees ze op de wet die zegt dat het bedrijf vanaf dat moment acht uur de tijd heeft om leveranciers te informeren.

Non-actief

VION heeft de betreffende leidinggevende twee maanden geleden al op non-actief gezet. Omroep Brabant vroeg het bedrijf toen of het te maken had gesjoemel met vlees. Het bedrijf heeft dit toen ontkend.

De klokkenluiders hebben contact gehad met Hans Alders. Hij deed onderzoek naar beschuldigingen die werden geuit in het tv-programma Zembla. Daaruit kwam naar voren dat er gesjoemeld zou zijn met vlees. Maar Hans Alders, die die beweringen onderzocht, kon daar geen bewijs voor vinden.

VION heeft nog niet gereageerd.

Bron: Omroep Brabant
Publicatiedatum: