Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zijn mandarijnen nog altijd giftig?

Een verontrustend bericht gaat sinds het weekend als een lopend vuurtje rond: mandarijnen zouden giftig zijn. De bron daarvan is een artikel, dat deels gebaseerd is op een reportage van EenVandaag uit 2005. Maar is in acht jaar tijd niet iets veranderd? Zijn mandarijnen nog altijd giftig?

In 2005 zat in sommige mandarijnen hoge concentraties gifstoffen, zoveel dat een kind bij inname van twee vruchten al meer gif zou binnenkrijgen dan volgens de internationale norm toegestaan is.

Op de site Goedgezond staat, nu het weer het seizoen voor de oranje vrucht is en 'ie in de supermarkt vaak in de aanbieding is, een ingezonden mail. De persoon vertelt:

"Sinds de mandarijnen in de aanbieding zijn, heb ik veel mandarijnen aangesleept én gegeten. Vanaf dat moment, gingen mijn slijmvliezen irriteren. Een vervelend verkoudheidgevoel."

EenVandaag zocht het uit en vroeg het nogmaals aan Milieudefensie. Die organisatie antwoordt: "Onze jaarlijkse Gifmeter laat zien dat gifresten op mandarijnen afnemen, zowel wat betreft het aantal soorten gif wat aangetroffen wordt per product, als het aantal wetsovertredingen."

De cijfers, volgens dezelfde organisatie: in 2011 was 97 procent van de mandarijnen in orde, en vergeleken met andere producten is dat een goede score: "Het percentage zonder gif is stabiel, maar laag. In deze zes monitoringsjaren is er één keer een overschrijding geconstateerd. Ook het aantal aangetroffen gifsoorten daalt."

Ten opzichte van de situatie in 2005 is er veel vooruitgang te melden, stelt Milieudefensie. En toch blijft de organisatie waakzaam: "Wij vinden drie procent overtredingen niet een toelaatbare marge."

Concluderend: het kan weinig kwaad om mandarijnen te eten, want de regels worden amper meer overtreden. Kijk hieronder de uitzending uit 2005 over de giftige mandarijnen terug:

Publicatiedatum: