Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
10 jaar Adopteer een Kip:

Kippenklimaat in Nederland sterk verbeterd

In 10 jaar tijd is het kippenklimaat in Nederland sterk verbeterd volgens Bionext, de ketenorganisatie voor biologische landbouw en voeding. Het aantal biologische kippen is verzevenvoudigd en op onderdelen wordt de werkwijze van biologische pluimveehouders overgenomen door de reguliere sector.

Van de 42,8 miljoen legkippen in Nederland leven er inmiddels zo'n 2,1 miljoen op biologische boerderijen. In 2003 waren er slechts 300.000 biologische kippen. Biologische kippen hebben een ruime buitenuitloop, eten biologisch voer en hebben veel bewegingsruimte, stro en daglicht in de stal. Het uitgangspunt van de biologische landbouw is dat dieren een dierwaardig leven leiden en zoveel mogelijk hun natuurlijke gedrag kunnen vertonen. Genetisch gemanipuleerd veevoer en het afbranden of –knippen van snavels is verboden in de biologische houderij.Miriam van Bree, projectleider bij Bionext: "Onze actie Adopteer een Kip zorgt voor bewustwording over de biologische methode, op een vrolijke, inspirerende manier. Als je een kip adopteert kun je elke maand biologische eieren ophalen in de winkel en draag je bij aan speciale projecten op biologische pluimveehouderijen en aan de promotie van biologische voeding." Het verbeteren van de buitenuitloop voor de kippen is zo'n speciaal project. Van Bree: "Er worden bomen en struiken aangeplant zodat de kippen meer beschutting hebben. Hierdoor voelen de dieren ze zich veiliger en wordt de uitloop beter benut."

Van elke tien eieren die in Nederland door consumenten gekocht worden, is er inmiddels één biologisch. Grote supermarkten zien dat de vraag naar diervriendelijk geproduceerd voedsel toeneemt en spelen daar op in. Zo besloot PLUS om uitsluitend nog eieren te verkopen van kippen die naar buiten kunnen. JUMBO en Lidl haakten aan bij Adopteer een Kip.

Verbetering kippenklimaat

Maatschappelijke ontwikkelingen die in het afgelopen decennium hebben bijgedragen aan de verbetering van het kippenklimaat zijn onder andere de toenemende belangstelling van consumenten voor duurzaam en diervriendelijk geproduceerd voedsel, het verbod op het legbatterijei (ook wel kooi-ei genoemd), de oprichting van de Partij voor de Dieren, het Beter Leven sterrensysteem van de Dierenbescherming en de introductie van het woord 'plofkip' door Wakker Dier. De ontwikkelingen gaan door, want vanaf 2018 mogen ook niet-biologische kippen waarschijnlijk hun snavels houden.

Voor meer informatie: www.adopteereenkip.nl

Bron: Bionext
Publicatiedatum: