Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gedrukte versie pas volgende week

Novembernummer 'Vlees' Ekoland nu al digitaal

De verschijning van Vakblad Ekoland heeft vertraging opgelopen. Abonnementhouders krijgen het Themanummer over Vlees later in de bus. Uitgeverij Van Westering wil de abonnees tegemoetkomen en heeft Ekoland van november nu al digitaal op de website van Ekoland gezet. Alle lezers van Biojournaal kunnen hiervan meeprofiteren en kennismaken met Henk van Oers, met recht een pionier van het Biovlees. Henk komt uitvoerig aan het woord. Het was vanaf 1981 hard werken en dat is het eigenlijk nog steeds. Na jaren bij de Groene Weg begon hij in 2006 weer iets nieuws: Deli Harmony.
 
Kijkboerderij 't Hoogeveld is een succesvolle samenwerking tussen veehouders Sytze en Alma van der Gooten hun zakenpartners Cor en Wicoja Buist en Natuurmonumenten. Aan de zuidwestkant van de stad Groningen ligt het prachtige en uitgestrekte, nieuwe natuurgebied De Onlanden. Dit natte veenweidelandschap wordt beheerd met raszuivere Limousin zoogkoeien. Daarmee biedt 't Hoogeveld smaakvol kwaliteitsvlees
 


Met het bedrijf Ecofields won Bart Boon in 2012 de Ekoland Innovatieprijs. In 2006 startten hij en zijn vrouw Marina met het afmesten van biologisch gehouden stier­kalveren, waarna hun bedrijf in rap tempo groeide. Twee jaar na het overhandigen van de Innovatie prijs gaat Ekoland nog eens langs in Wekerom om te kijken hoe het er nu voor staat
 

Kweekvlees?

Google oprichter Sergey Brin stak € 700.000 in het ontwikkelen van een kweekhamburger. Met veel mediabombarie presenteerde Mark Post, hoogleraar aan de Maastrichtse Universiteit, in augustus 2013 de eerste kweek­stamcel­burger. De reactie van vegetarische slager Jaap korteweg "Kweekvlees is achterhaald, wij zijn met onze vegetarische producten al veel verder." Hoogleraar Humanistische Wijsbegeerte Cor van der Weele, stelt: "Laten we alle mogelijkheden open houden. kweekvlees leidt in iedere geval tot veel discussie en bewustwording, dat is een groot voordeel."
 
In Oude Garde Nieuwe Garde een beeld van de familie Dirk, Ina en zoon Gerben Kool uitLinschoten. De melkproductie van de Adrianahoeve is de afgelopen vier jaar verdubbeld. Dit komt door een groter aantal koeien, maar omdat 'nieuwe garde' Gerben op het bedrijf meewerkt en daarnaast adviseur veehouderij is bij Agrifirm. Zo brengt hij nieuwe en nuttige kennis het bedrijf binnen.
 

Praktijknetwerk Graslandverjonging

Duurzaam grasland is de basis onder het rundveebedrijf van de toekomst. Meer ruwvoer betekent lagere voerkosten. Voor een optimale grasmat is graslandverjonging effectief. Dat is een systeem waarbij structureel gewerkt wordt aan onderhoud van de grasmat met jaarlijks doorzaaien en goed management. Om de kwaliteit goed te kunnen volgen zou een jaarlijkse 'grasland ­APK' standaard moeten worden.
 
Klik hier om het novembernummer van Ekoland te downloaden.
Publicatiedatum: