Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Klimschuilknabbelruif en schuurwand voor geiten bij familie Tuenter

De geiten van de familie Tuenter eten hooi uit een klimschuilknabbelruif en laten zich borstelen door een schuurwand van 15 meter lang. Zo kunnen de geiten meer hun natuurlijk gedrag vertonen binnen de houderij aan de Emergoweg 1 in Westerlee.

De klimschuilknabbelruif is 5 meter lang en ongeveer 3 meter hoog. Bovenin de ruif kan een baal hooi geplaatst worden. Het dier kan erop klimmen en knabbelen aan het hooi alsof het een struik is omdat de geit wat achterover staat. Onder de ruif is ruimte om te schuilen. Je merkt in de stal dat de dieren deze mogelijkheden ook zo benutten. Er is haast geen verspilling van hooi door morsen. De ruif is middels lepelgaten met de palletvorken aan een verreiker of voorlader te verplaatsen.


De klimschuilknabbelruif. Foto Nick van Eekeren.

De schuurwand is een 15 meter lange baan van een soort 'kunstgras' dat tegen de muur bevestigd is (zie foto rechts). De geiten kunnen zich daar heerlijk aan schuren. Voordeel van de schuurwand ten opzicht van roterende borstels is dat het geen stroom vraagt. De lengte van het 'kunstgras' is dusdanig dat de geiten het niet kapot kauwen. Deze investeringen zijn onderdeel van de integraal duurzame stallen regeling waar deze voor in aanmerking kwam.

Voor meer informatie: Nick van Eekeren, Louis Bolk Instituut

Bron: bioKennis
Publicatiedatum: