Gebruik gist vanaf 31 december meegerekend in 5%-norm

Vanaf 31 december 2013 worden gist en gistproducten meegerekend als ingrediënten van agrarische oorsprong. Dit betekent dat het gebruik van gangbare gist en gistproducten vanaf 31 december wordt meegerekend in de 5% norm. Deze norm houdt in dat maximaal 5% van de ingrediënten van agrarische oorsprong in een biologisch gecertificeerd product gangbaar mag zijn.

Het is niet toegestaan om in een biologisch gecertificeerd product zowel biologische als niet-biologische gist of gistproducten te gebruiken.

Skal vindt het stimuleren van de ontwikkeling van biologische gist en gistproducten van groot belang voor de biologische sector. Het streven is om alle ingrediënten en toevoegingen waar mogelijk van biologische oorsprong te laten zijn. Om het ontwikkelen van biologische gist en gistproducten te stimuleren zal het gebruik hiervan het tweede kwartaal van 2015 worden geëvalueerd.

Basis voor dit besluit is een interpretatienotitie die in nauwe samenwerking met onder andere VBP vanuit IFOAM EU SGOP is opgesteld. Deze notitie is reeds in Duitsland en België besproken en daar zal conform deze notitie gewerkt worden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven