Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Sjoerd de Hoop: "Van groot belang dat er een nieuwe datum wordt geprikt"

Sharon Dijksma meldt zich ziek af voor GGO-discussie

In Den Haag werd gisterenavond (13 november) een discussiebijeenkomst georganiseerd over 'Duurzame voedselproductie en genetische modificatie. Machtstrijd of buitenkans'. Staatssecretaris Sharon Dijksma zou met belangstellenden in gesprek gaan over duurzame voedselproductie in relatie tot Genetische Modificatie. Het onderwerp trok 35 belangstellenden waaronder ook mensen uit Friesland, Drenthe, Noord-Holland en de Achterhoek. Helaas heeft de Staatssecretaris zich aan het eind van de middag ziek afgemeld en moest er een ander programma worden geïmproviseerd.

Sjoerd de Hoop, biologisch veehouder en mede-organisator van BioVak, is tevergeefs naar de bijeenkomst gekomen. Hij doet verslag:

"Het aanwezige publiek was teleurgesteld dat het gesprek nu niet mogelijk was om in de PvdA en naar de Staatssecretaris zelf, kennis aan te dragen hoe er in de komende tijd politieke keuzes kunnen worden gemaakt om duurzame voedselproductie en voedselzekerheid met elkaar te verbinden. Het aanwezige publiek had duidelijk affiniteit met duurzame landbouw en was kritisch tegenover de prestaties van de Gentech landbouw tot nu toe. Het grootste aantal Gentech gewassen levert geen milieuvoordeel op met een vermindering van chemische middelen. In de stellingen en in de informatie wordt opvallend genoeg nog steeds gerefereerd aan de mogelijkheden voor betere rassen met verbeterd eiwit in rijst, gewassen met grotere droogteresistentie en zouttolerantie maar tot nu toe zijn er alleen 'successen' geboekt met gewassen die relatie hebben met insecticiden en herbiciden. Het gebruik van chemische middelen neemt op termijn niet af en er wordt geen verbinding gelegd met gezond bodemleven en niet met bereikbaarheid van voedsel voor 1 miljard mensen die van 1–2 dollar per dag moeten leven."
 
"Jammer dat de Staatssecretaris en niet was en ook niet één andere belangrijk persoon uit de partij om zich over dit thema nader te laten informeren. Er is weinig kennis binnen de Partij van de Arbeid over alternatieve mogelijkheden om de wereldvoedsel situatie te verbeteren en kritische te kijken naar de Gentech discussie zoals die tot nu toe wordt gevoerd. Het is van groot belang dat deze discussie doorgaat en dat er een nieuwe datum wordt geprikt."
 
"De kennismaking met Diederick Sprangers van www.genethica.nl was wel interessant om nog wat weer achtergrondinformatie te krijgen. Bijvoorbeeld dat in de VS de gentech gewassen konden worden ingevoerd op basis van alleen een toetsing aan milieuwetten waarin werd beloofd dat er veel minder chemische middelen nodig zouden zijn. Er is toen niet getoetst op zaken als bodemgezondheid of op basis van voedselkwaliteit en effecten voor de volksgezondheid. Uit zijn verhaal bleek ook dat een grote groep internationale wetenschappers nog helemaal geen consensus is over de effecten van Gentech gewassen op de gezondheid van mensen. Iets dat wel vaak wordt gesuggereerd. Binnen de Partij van de Arbeid en bij de Staatssecretaris kan er nogal wat worden bijgespijkerd aan kennis over deze materie."
 
"Na afloop heb ik een aantal mensen maar mijn kaartje gegeven en ze uitgenodigd om eens op de BioVak te komen kijken. Dan zorg ik wel voor een goede rondleider om kennis te maken met onze visie op deze zaak."

Voor meer informatie: [email protected]
Publicatiedatum: