Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Weidegang is helaas niet iedere koe gegund"

Koeienuitzwaaidag bij Buitenverwachting voor herhaling vatbaar

Tholen - Biologische boerderij Buitenverwachting in Hoogmade was zondag 10 november het toneel van de tweede editie van de Koeienuitzwaaidag. De Koeienuitzwaaidag wordt georganiseerd door de WSPA (World Society for the Protection of Animals). De organisatie wil met dit evenement markeren dat de dieren de stal in gaan met de uitdrukkelijke bedoeling dat ze er in het voorjaar weer uitkomen.

Bio-melkveehouder Corneel van Rijn geeft aan dat er ongeveer 150 mensen op de Koeienuitzaaidag afgekomen zijn. Hij spreekt over een heel gevarieerd publiek: "Van jong tot oud, variƫrend van koe-adoptanten tot mensen die hier nog nooit waren geweest. Ook waren er mensen uit de omgeving en juist mensen van verder weg", aldus Corneel, die de Koeienuitzwaaidag ook aangreep om meteen de biologische veehouderij in het algemeen te promoten.


Bezoeker Alina (@alinea1tm8) plaatste deze foto op twitter.

De bio-melkveehouder geeft verder aan dat zij met deze actie inderdaad de nadruk willen leggen op het feit dat de koeien buiten lopen. De Koeienuitzwaaidag kan dan ook gezien worden als de tegenhanger van de 'Koeiendans' in het voorjaar: het moment dat de koeien voor het eerst naar buiten mogen en vaak dansend de wei betreden. De koeien op Boerderij Buitenverwachting zijn dit jaar overigens iets later dan vorig jaar weer op stal gegaan. "Dit komt doordat de temperaturen tot nu toe vrij hoog zijn geweest, waardoor er nog voldoende gras in de wei stond."

Corneel vertelt dat Boerderij Buitenverwachting maar al te graag mee wilde doen aan de WSPA-actie. "We vinden het altijd leuk om dergelijke evenementen te organiseren. Het mooie aan het feit dat we de koeien naar binnen halen is dat dit meteen betekent dat de koeien ook daadwerkelijk buiten zijn geweest. Dit is helaas niet iedere koe gegund."

Volgend jaar weer

Dit was dus de tweede editie van de Koeienuitzwaaidag die door de WSPA georganiseerd is. Volgend jaar zal het evenement weer op een andere boerderij gehouden worden. Dit houdt Corneel echter niet tegen om ook volgend jaar een Koeienuitzwaaidag op Boerderij Buitenverwachting te houden. "Het was zo'n succes dat we nu al besloten hebben om in 2014 wederom de koeien officieel uit te gaan zwaaien."

Voor meer informatie:

Corneel van Rijn
Boerderij Buitenverwachting
Familie van Rijn
Vlietkade 2
2355 CR Hoogmade
071 5018248
www.boerderijbuitenverwachting.nl