Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Anja Ekkelboom (Skal): "Biologische sector heeft niets met bio-industrie te maken!"

Reguliere vleesproducent vindt 'biologisch vlees' misleidend

Tholen - Op Klaroen.nl is vrijdag 18 oktober een artikel geplaatst over Limousin rundvlees van vleesboerderij Sowporation uit Alblasserdam. In dit artikel krijgt biologisch vlees de wind van voren. Teus Dekker van het vleesveebedrijf beweert onder meer dat de term 'biologisch vlees' misleidend is, omdat verreweg de meeste bio-dieren weliswaar biologisch grootgebracht worden, maar voor de slachttijd onbiologisch afgemest.

Verder staat er in het artikel dat Teus niet veel op heeft met de bio-industrie, waarmee gedoeld wordt op de biologische vleesbranche. Tevens zegt Teust dat voor zowel biologisch vlees als voor het andere vlees preventieve antibiotica verboden is. "Dat wordt bij elke slachterij getest. Daarin onderscheidt biologisch vlees zich dus niet."

Reactie Skal

Anja Ekkelboom, adjunct directeur van Skal, geeft aan dat in het artikel veel onjuistheden staan. "Zo heeft de biologische sector niets, maar dan ook niets met de bio-industrie te maken! In tegenstelling tot de intensieve bio-industrie streeft de biologische sector naar extensieve veehouderij waar de dieren hun natuurlijke gedrag kunnen tonen. Verder is de biologische sector, in tegenstelling tot wat de heer Dekker beweert, een volwassen, zelfstandige sector zonder overheidssubsidies", aldus Anja.

De opmerkingen van de heer Dekker met betrekking tot productievoorschriften zijn volgens Anja onvolledig en uit zijn verband getrokken: "De biologische veehouderij is wel degelijk onderscheidend. Zij is diervriendelijk en natuurlijk. Dieren krijgen zowel binnen als buiten de ruimte en het voer is zonder kunstmatige toevoegingen en genetisch gemodificeerde ingrediƫnten."

Reactie Jacob Beeker

Ook Jacob Beeker van Jersey vleesbestellen heeft een reactie gegeven: "Dit is echt klinklare onzin. Het begint al dat in dit artikel de biologische landbouw 'bio-industrie' wordt genoemd. Dat is echt de omgekeerde wereld, de term bio-industrie hoort juist thuis bij de intensieve landbouw."
 
Jacob vervolgt: "Dan de bewering dat biologische dieren onbiologisch, weer een term die vraagtekens geeft, worden afgemest. De vraag is wat hiermee bedoeld wordt, dat de dieren niet meer buiten komen of dat de voeding in de afmestperiode niet biologisch zou zijn? Als dat laatste het geval is dan zou de Skal nog een hoop werk te doen hebben en zijn er veel biologische vleesveebedrijven in overtreding: geloof ik niks van."
 
Hij heeft het idee dat de schrijver van het artikel geen idee heeft hoe het werkt of dat de boer in kwestie geen idee heeft waar hij over praat. "In beide gevallen is dit in ieder geval schadelijk voor de biologische sector. Ik neem ook aan dat Skal en Bionext niet gediend is van dit soort artikelen."
 
Na het artikel nog een keer gelezen te hebben had Jacob het idee dat deze boer gewoon een afkeer van biologisch heeft. "Er staan overigens wel meer onwaarheden in, namelijk dat bij elke slagerij gecontroleerd wordt op antibiotica. Ook niet waar, helaas."

Klik hier om het discutabele artikel te lezen.

Voor meer informatie: Anja Ekkelboom - [email protected], Jacob Beeker - [email protected]