Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Verslag studiedag biologisch ondernemen na 2015

Dinsdag 29 oktober is voor biologische rundveehouders een succesvolle studiedag georganiseerd. Het thema was: biologisch ondernemen na 2015.

Bedrijfseconomische kengetallen in de biologische sector zijn geanalyseerd samen met Edith Finke, DLV rundvee advies. Waar melkopbrengst en overige opbrengsten duidelijk hoger zijn in de biologische sector zijn voerkosten, diergebonden kosten en bewerkingskosten ook hoger. Finke: "De biologische sector heeft daarmee zijn eigen uitdagingen in de weg naar 2015." Voldoende ruwvoer van goede kwaliteit is een belangrijke basisvoorwaarde, bleek uit deze inleiding.

Verhogen van graslandproductie

Raymond Zijp, specialist Rundveehouderij Biologisch bij Agrifirm Feed, ging in op de kansen voor verhoging van productie en kwaliteit van biologisch grasland. Bodem en bemesting stonden hierbij centraal. Met onder andere de ontwikkelde bodemscan, die inzicht geeft in de biologische, chemische en fysische factoren van de bodem. "Deze tool geeft, met de beschikbare kennis over bodem en bemesting, inzicht in mogelijkheden voor verhoging van graslandproductie", vertelde Zijp de aanwezige biologisch ondernemer. "Ook het dit jaar gelanceerde concept WeideKompas biedt kansen voor meer rendement uit weidegang en draagt bij aan scherpe voerkosten."

Brede discussie

Op de unieke vergaderlocatie 'het Venster op Waterland' is breed gediscussieerd over verwachtingen voor de toekomst en de strategie voor biologische veehouders. De studiedag is afgerond met een rondleiding op het bedrijf van Nils en Katja Spaans te Broek in Waterland.

Voor meer informatie: www.agrifirm.nl

Bron: website Agrifirm
Publicatiedatum: