Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Biologische kosjere kippen zouden onbetaalbaar zijn"

Slagerij Marcus heeft primeur met kosjere scharrelkip

Slagerij Marcus verkoopt vanaf 30 oktober scharrelkip. Een historische gebeurtenis, want diervriendelijk kosjer vlees bestond hier nog niet.

Duizend kippen worden er wekelijks ritueel geslacht voor de Nederlandse kosjere markt. Dat waren tot dusver uitsluitend plofkippen, al spreekt Luuk Koole van Slagerij Marcus liever van 'industriële kippen'. Wie graag kosjer vlees eet, moest eventuele wensen met betrekking tot diervriendelijkheid laten varen. Maar vanaf komende week valt er wat te kiezen in de enige kosjere slagerij van Nederland. In de vitrines in de winkel in de Amsterdamse Waalstraat krijgen de plofkippen gezelschap van diervriendelijk gehouden scharrelkippen. "Het wordt fiftyfifty", vertelt Koole, "we gaan dinsdag vijfhonderd scharrelkippen slachten, afkomstig van een kleinschalige hoeve in de Belgische Ardennen. Daar krijgen de kippen de ruimte en kunnen ze lekker rondscharrelen."

Dierenwelzijn

"Het heeft zo lang geduurd, omdat het niet gemakkelijk was om in de buurt van onze Belgische slachterij een hoeve te vinden die een relatief klein aantal kippen kan leveren voor een goede prijs. Bovendien is er veel tijd gaan zitten in onze pogingen een Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming te krijgen. Maar daar waren ze onverbiddelijk. Het keurmerk wordt alleen verstrekt als de dieren verdoofd worden geslacht." Bewijs dat de kosjere scharrelkippen ook daadwerkelijk een relaxt leven hebben geleid, kan Luuk Koole dus niet leveren. Zijn klanten zullen hem op zijn blauwe ogen moeten geloven. "Het is een kip die één ster zou hebben gekregen van de Dierenbescherming. Echte biologische kippen zouden onbetaalbaar zijn. Kosjer vlees is sowieso al een stuk duurder."

Het succes van Marcus' historische stap hangt af van de vraag of zijn klanten geld overhebben voor een goed geweten. "We beginnen met een kortingsactie. De eerste week zal de scharrelkip slechts 50 cent duurder zijn, daarna moet je denken aan twee tot drie euro extra per poularde." Dat is een forse prijsverhoging, maar wat is de prijs van een kip? We zijn gewend geraakt aan spotprijzen die alleen mogelijk zijn bij de gratie van dierenleed. Zodra slachtdieren niet langer behandeld worden als dingen, maar als levende wezens, bereiken de kosten een realistischer niveau. "Wow!" Rabbijn Evers reageert enthousiast bij het horen van het nieuws. "Ik ben blij dat we het dierenwelzijn, dat zo door de Tora benadrukt wordt, eindelijk gestalte kunnen geven in onze dagelijkse praktijk." Maar gaat de rabbijn ook het goede voorbeeld geven? Na overleg met de rebbetsen: "Mijn vrouw heeft moeite met de stijgende prijzen, maar ook voor haar geeft het dierenwelzijn de doorslag. Ja dus."

Kosjere scharrelkip is vanaf 30 oktober te koop voor de introductieprijs van 7,98 euro per kilo bij Slagerij Marcus en in de koeling bij de verschillende kosjere verkooppunten.

Bron: Nieuw Israëlietisch Weekblad
Publicatiedatum: