Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Vakdag op 1 november, Publieksdag op 2 november

Natuurderij KeizersRande opent haar deuren

Het moment is daar: Natuurderij KeizersRande in de uiterwaarden is na lange voorbereidingen en bouwtijd nu klaar en opent haar deuren voor een Vakdag op vrijdag 1 november van 10:00–16:00 uur en een Publieksdag op zaterdag 2 november van 10:00–17:00 uur.

KeizersRande is een biologisch-dynamisch melkveebedrijf in de uiterwaarden bij Deventer. Het is een melkveebedrijf dat nu toe werkt naar 80 melkkoeien en 80 stuks jongvee en tevens beheercentrum is voor waterveiligheid, natuur, recreatie en landgoed. Het bedrijf wordt gepacht door boerin Annette Harberink en werkt in een gesloten kringloop. Harberink is samen met haar medewerker in de vroege zomer begonnen in de nieuwe melkstal met het melken van het gehoornde Maas Rijn en IJsselvee. Het woongedeelte is half september opgeleverd.KeizersRande is het initiatief van IJssellandschap. IJssellandschap is beheerder en verpachter van landerijen en landgoederen rondom Deventer. Het motto is 'Toegewijd en Toekomstgericht'. Directeur Jaap Starkenburg: "De mens kan als onderdeel van de natuur de natuur verrijken en de omgeving beheren, dat laten we hier zien in de combinatie van boerin en beheerder." In deze filosofie is de Natuurderij geboren als een bedrijf dat naast de melkveehouderij ook tevens zorgt dat de begroeiing kort blijft zodat het water makkelijk doorstroomt en de weiden, hooilanden en graanvelden zodanig beheert dat weidevogels een kans krijgen en de weiden geurig hooi opleveren.

Nederland heeft een grote traditie in het bouwen op terpen. Zonder het project "Ruimte voor de Rivier" van Rijkswaterstaat was deze droom van Starkenburg geen werkelijkheid geworden. In het kader van dit project, het programma om delta - Nederland te vrijwaren voor overstromingen vanuit de grote rivieren is bij Deventer in de Keizers- en Stobbenwaard terug gegrepen op deze traditie. De nieuwe terp met de Natuurderij is het hart van de circa 200 hectare. in de uiterwaarden en de aangrenzende 50 hectare van landgoed Rande. De Natuurderij is onder een groot gevleugeld dak gepositioneerd in de hoek van het ooibos. De bomen uit het bos staan nu als eiken staanders onder het dak. Het gebouw knipoogt naar de geschiedenis met steenfabrieken en de majestueuze IJsselhoeves maar is ook tevens modern door de combinatie van veel hout en transparant kunstvezel plaat.

KeizersRande biedt ook recreatie en educatie. Zo zijn er voor de wandelaars en natuurliefhebbers aantrekkelijke routes ontwikkeld en zijn schoolklassen van harte welkom voor praktijklessen over het boerenleven, rivier en natuur.

Vakdag vrijdag 1 november (10:00-16:00 uur) voor beroepsmatig geïnteresseerden zoals (biologische) boeren, architecten, bouwbedrijven, natuurorganisatie, beleidsmakers, et cetera.

Met aanwezigheid van vele standhouders die betrokken zijn (geweest) bij de bouw van Natuurderij KeizersRande (Architect DAAD, bouwbedrijf Niehof, DLV, Ruimte voor de Rivier en vele andere).
  • 10:00–16:00 uur
  • IJsseldijk 35, Diepenveen (navigatie: IJsseldijk 37)
  • Tijdens de Vakdag is men welkom op het erf en zijn er standhouders aanwezig. Ook is er een rondleiding om 14:00 uur.
  • Tevens vindt op 1 november de officiële opening plaats door Commissaris van de Koning, mevrouw A. Bijleveld-Schouten om 15:00 uur. Vanaf 14:30 uur is de voorkant van het erf daarom beperkt toegankelijk.
  • In verband met het officiële gedeelte zijn het voorerf en de ontvangstruimte van 14:00–16:00 uur NIET toegankelijk voor het publiek.

Publieksdag zaterdag 2 november (10:00–17:00 uur) voor iedereen die geïnteresseerd is in de Natuurderij. Deze dag zullen ook andere partners zoals de Ulebelt, IVN Deventer, Weidevogelgroep en Imkervereniging Deventer aanwezig zijn. Ook wordt het project Speeluiterwaard gelanceerd. Ontwerper/kunstenaar Rob Sweere zal vanuit een opblaasbaar kunstwerk met kinderen op pad gaan om op creatieve wijze de omgeving te ontdekken (dit project wordt uitgevoerd door st. KeizersRande in opdracht van IJssellandschap).

Voor meer informatie: www.ijssellandschap.nl en www.keizersrande.nl
Publicatiedatum: