Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Bionext analyseert rapport: "Het tegendeel is waar"

Biologisch voedsel fraudegevoelig? Wel volgens Europarlementariër Esther de Lange

Europarlementariër Esther de Lange (CDA) heeft in opdracht van het Europees Parlement onderzoek gedaan naar de voedselcrisis, fraude in de voedselketen en de controle daarop. Dit heeft een stroom van berichten in de Nederlandse media opgeleverd waar zinnen in staan als 'Het meeste gerommel vindt plaats met olijfolie, vis en biologische producten' en 'biologische producten zijn vaak niet biologisch'. Bionext krijgt hier vragen over van verontruste consumenten en daarom geeft Bionext een analyse van het rapport dat gisteren door Esther de Lange is gepresenteerd. De Nederlandse biologische sector is overigens niet door De Lange geraadpleegd bij het samenstellen van het rapport.

In het rapport wordt op enkele plaatsen gesproken over biologisch. Er staat:

  • Overwegende dat in recente gevallen van voedselfraude gewoon meel als biologisch meel, legbatterij-eieren als biologische eieren, strooizout als consumentenzout (etc. … ) is gebruikt;
  • De meest risicovolle producten zijn onder andere vis, olijfolie en biologisch voedsel.

Over het meel: In december 2011 kwam in Italië een fraudezaak aan het licht waarbij malafide bedrijven gangbaar veevoer als biologisch veevoer op de markt brachten. Het ging dus niet om consumentenproducten. De schuldigen zijn inmiddels veroordeeld. Nederland is nauwelijks geraakt door de zaak.

Over de eieren: In de Duitse deelstaat Niedersaksen loopt een onderzoek naar grootschalige fraude met Freiland eieren en biologische eieren. Hier zouden ook Nederlandse leveranciers bij betrokken zijn. Aangezien het onderzoek nog loopt, is het wat voorbarig dat De Lange deze kwestie als voorbeeld noemt.

Fraude vs fraudegevoeligheid

In sommige berichten die in Nederlandse media zijn verschenen worden 'fraude' en 'fraudegevoeligheid' door elkaar gehaald. Biologisch staat weliswaar in de 'Top 3' van De Lange met meest fraudegevoelige producten, samen met olijfolie en vis, maar dit wil niet zeggen dat er volop met deze producten wordt gefraudeerd. Het tegendeel is waar. Dankzij de wettelijke bescherming van 'biologische landbouw- en voedingskwaliteit' en de strenge certificering en controle van biologische landbouw en voeding, is de kans op fraude in biologisch klein. In Nederland worden alle biologische boeren en tuinders, verwerkers, merk- en handelsbedrijven jaarlijks aangekondigd gecontroleerd door Skal Biocontrole. Daarnaast voert Skal, de door de overheid aangewezen onafhankelijke controle- en certificeringsorganisatie, ook nog een groot aantal onaangekondigde flitscontroles uit.

Kijk voor meer informatie op www.skal.nl.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: