Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Innovatief lichtsysteem brengt daglicht in de kippenstal bij Bolderhof

Als eerste legkippenhouder in België installeerde het Limburgse bio-bedrijf Bolderhof een innovatief lichtsysteem dat heel het jaar door zorgt voor ruim daglicht in de kippenstal. Zaakvoerder Griet Maes stelde dit lichtsysteem donderdag 3 oktober samen met alle betrokken partners voor op haar bedrijf.



Het onafhankelijke studiebureau We Think won met dit project de innovatie-awards voor land- en tuinbouw in de provincie Limburg. We Think werkt samen met het Gentse bedrijf EcoNation, ontwikkelaar van de zogenaamde intelligente lichtkoepels of 'LightCatchers' en Renatechnik, ontwikkelaar van een betaalbare en duurzame zwavelplasmalamp.



Bolderhof is sinds de start van het bedrijf steeds op zoek gegaan naar optimalisatie in stalomstandigheden en huisvesting. Mede dankzij stabiele afnemers en het vertrouwen van de consumenten, die een eerlijke prijs voor de eieren willen betalen, was het biologisch legbedrijf in staat om deze lichtinnovatie door te voeren. De biologische sector speelt hier een pioniersrol in innovatie en stimuleert zo de landbouwsector.



Dat licht invloed heeft op dieren is in de pluimveehouderij al jarenlang bekend. Zo kan licht de ei-productie en ook het gedrag van de kippen beïnvloeden. Daglicht in een stal geeft al vrij snel een hogere lichtsterkte dan met alleen kunstlicht. De vraag is welke lichtsterkte en welk spectrum optimaal is voor goede eierleg, eikwaliteit, het kunnen uitoefenen van het natuurlijk gedrag en het tegen gaan van ongewenste gedragingen zoals verenpikkerij? Het onderzoek staat nog in de kinderschoenen. Dat ondernemers zelf het voortouw nemen en hiermee aan de slag gaan is een must en definieert ook innovatie!



Klik hier voor het inhoudelijke dossier.
Publicatiedatum: