Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gevolgen afschaffing melkquotum in EU lijken beperkt

Afschaffen van het melkquotum in 2015 zorgt niet voor heel grote veranderingen. De experts verwachten dat de melkproductie in bepaalde gebieden zal afnemen en in andere gebieden zal stijgen. Die veranderingen zijn een voortzetting van de ontwikkelingen die de afgelopen 10 jaar ook al plaatsvonden.

In diverse regio's waar men zich zorgen maakt over de economische en sociale gevolgen van de afname van de melkproductie, wordt geadviseerd om te komen tot nieuwe economische initiatieven die aansluiten bij regionale sterkten en kansen. Het verder ontwikkelen van de melkveesector kan daar een onderdeel van zijn. Dat is de kern van een Europese studie naar de gevolgen van het verdwijnen van de melkquotering, waar onderzoekers van Wageningen UR Livestock Research als Nederlandse experts aan hebben meegewerkt.


Studie in vijf EU-landen

In 2015 schaft de Europese Commissie de melkquotering af en daarom heeft zij een toekomstverkenning laten uitvoeren. De studie naar de toekomstige ontwikkelingen in de zuivelsector werd uitgevoerd door Ernst & Young en een zestal experts heeft een belangrijke bijdrage geleverd. Deze experts kwamen uit Duitsland, Finland, Italiƫ, Denemarken en Nederland. Tijdens de EU Dairy conference 'The EU dairy sector: developing beyond 2015' zijn onder andere de resultaten van deze studie 'Analysis on the future developments in the dairy sector' gepresenteerd.

De Dairy conferentie is op 24 september jongstleden gehouden. Naast presentatie van de genoemde studie zijn ook enkele andere studies toegelicht. Verder heeft Eurocommissaris Ciolos tijdens de conferentie opgeroepen om mee te denken of er extra acties van de EU nodig zijn na afschaffing van het quotum in 2015. Tijdens de workshops in de middag is hier al volop gelegenheid voor geweest.

Klik hier voor het rapport van Ernst & Young en hier voor het rapport met de expert opinies.

Informeer voor meer informatie bij Michael de Haan.
Publicatiedatum: