
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Tien nieuwe bio-boerderijen ontvangen stimuleringsprijs voor omschakeling
- "Volg je orders en statussen voortaan met stoplichten"
- "Voor ons was het een no-brainer om iets te doen met bio-katoen"
- Drie op de vijf Nederlandse volwassenen vinden prijs belangrijker dan herkomst van voedsel
- Helft Nederlanders eet jaarlijks ruim 13 kilo méér suiker dan gedacht
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Tentoonstelling in Rijksmuseum
Henk Wildschut fotografeert de realiteit achter ons dagelijks eten
Ons dagelijks brood toont dat de manier waarop ons eten wordt gemaakt mijlenver af staat van het romantische idee van 'het boerenleven', ook wanneer het gaat om het nu zo populaire biologische voedsel. Omdat de consument eist dat zijn voedsel goed en veilig is en dat er minder antibiotica worden gebruikt, wordt het productieproces steeds technischer en klinischer. Het resultaat is wel, dat niet-biologisch voedsel steeds meer net zo 'biologisch' is als biologische voedsel.
Wildschut: "Alles in ons voedselproces is gerelateerd aan economie, efficiency en rendement. Hierdoor ontstaat er een grote afstand tussen de consument en de producten van het voedsel. Ik kwam er achter dat ik eigenlijk niet wist waar mijn eten vandaan kwam. Ik begon deze opdracht met het idee dat waarschijnlijk meer mensen zullen hebben, namelijk dat er van alles mis is met ons voedselsysteem. Ik ben daar veel genuanceerder over gaan denken. Grootschaligheid leidt ook tot innovatie, energiebesparing, betere controle op de kwaliteit van onze voeding en zelfs meer dierenwelzijn."
Henk Wildschut (1967) studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag (1993-1997). Zijn foto's waren te zien in binnen- en buitenland en hij publiceerde verschillende fotoboeken. Voor zijn werk ontving hij meerdere prijzen, onder meer de Dutch Doc Award 2011.
Voor de vijftiende keer organiseren het Rijksmuseum en NRC Handelsblad de tentoonstelling Document Nederland waarvoor een Nederlandse fotograaf wordt gevraagd een actueel maatschappelijk fenomeen centraal te stellen. Voor de eerste keer sinds de start van de verbouwing in 2003 wordt de tentoonstelling Document Nederland weer in het Rijksmuseum gehouden.
Document Nederland 2013: Ons dagelijks brood. Henk Wildschut fotografeert de realiteit achter ons dagelijks eten. 21 september 2013–7 januari 2014.
Voor meer informatie: www.rijksmuseum.nl
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-07 Nieuw: biologische BBQ-pakketten
- 2023-06-07 Studenten en dierenartsen verdiepen zich in biologische diervoeding
- 2023-06-05 Drie jaar undercover in de bio-industrie en vervolgens zelf verdacht van dierenmishandeling
- 2023-05-30 Voor iedere zeug een eigen bungalow
- 2023-05-25 Jersey rundvlees binnenkort ook bij 5 Odin winkels in Amsterdam
- 2023-05-10 Duitsland: Nieuwe veehouderijplannen hebben biologische varkenshouders te weinig te bieden
- 2023-05-10 Onderzoek rond reductie ammoniakemissies in de biologische veehouderij
- 2023-05-04 Mestoverschot? Niet in de biologische sector
- 2023-04-26 Nieuw boek bepleit arbeidsrechten voor dieren
- 2023-04-13 "Overconsumptie van rood vlees resulteert in veel extra gezondheidszorgkosten"
- 2023-03-31 Droge worst van zoetwateroesters
- 2023-03-07 Jersey stieren verkennen nieuwe hellingstal
- 2023-03-03 Bekertje bodem voor bioscoop-bezoekers
- 2023-03-01 Stressvrij slachten belangrijkste principe voor mobiele dodingsunit
- 2023-02-24 Rapport: ongeveer 12 procent veehouderijen heeft keurmerk
- 2023-02-20 Keuze voor biologisch vlees levert de Voedselbank cheque van 1500 euro op
- 2023-02-16 Volledig Duitse biologische varkensvleesketen met succes gelanceerd
- 2023-02-10 AR wil verder groeien in biologisch en neemt productielocatie over
- 2023-02-01 Nieuwe financieringsronde Beter Boeren
- 2023-01-30 Ketenkennisdialoog 'De smaken van duurzamer varkensvlees': 1 februari