Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Veel leukere werkwijze. Biologisch lijkt wel een magisch woord"

Omschakeling blijkt juiste stap voor John Reimert

Tholen - John Reimert runt sinds december met veel plezier een modern biologische zeugenbedrijf in Heino. Na een tour langs diverse biologische varkenshouders raakte de reguliere varkenshouder enthousiast over de biologische werkwijze. "Ik zag het in eerste instantie niet zo zitten, maar ik ben nu nog iedere dag blij dat ik de stap heb durven wagen", aldus John.

Veel leuker werken

John geeft dat hij nu veel meer plezier in zijn werk heeft. "Het is veel leuker werken. Ik kan er bijvoorbeeld erg van genieten wanneer ik de zeugen buiten van de ruif met kuilvoer zie eten. Het is dan echt dringen geblazen. Ook is het mooi om de biggen in de kraamhokken door het stro te zien rennen. En het is gaaf dat de dieren altijd zelf kunnen kiezen waar ze willen liggen. De één ligt nu eenmaal liever buiten in de modder en de ander liever binnen in het stro of op het beton."


Ruime modderpoel.

Omschakeling

Het bedrijf van John bevond zich vorig jaar op een keerpunt. "We moesten een keuze maken omdat de milieuregels in 2013 aangepast werden. Om hieraan te kunnen blijven voldoen met het reguliere bedrijf was een aardige verbouwing noodzakelijk. Ook zou de nieuwe situatie alleen rendabel zijn in combinatie met een grote groei. Daar ging mijn voorkeur duidelijk niet naar uit."Tijdens Johns zoektocht naar alternatieven droeg zijn zoon de biologische werkwijze als optie aan. "Hij werkte wel eens op een biologisch varkensbedrijf en was hier positief over. Omdat ik allereerst benieuwd was naar de ruimte op de markt heb ik De Groene Weg ingeschakeld. Zij zijn op ons bedrijf komen kijken en onze schuren bleken qua grootte geschikt te zijn. Vervolgens wilde ik de situatie op andere biologische varkensbedrijven met eigen ogen zien. Daarom zijn we met Reudink en De Groene Weg heel Nederland doorgecrosst. Ik raakte gaandeweg steeds enthousiaster over de biologische werkwijze. En ik kwam erachter dat je technisch toch wel goed kunt draaien met een biologische varkensbedrijf." Na deze bezoeken was het voor John duidelijk dat het ook anders kan. "Dat besef kwam vooral toen ik thuiskwam en de varkens in de boxen zag liggen."


Eén van de kraamhokken.

Afzet

Voor John was het vooraf echt een vereiste dat hij zeker was van afzet. "Dat vind ik erg belangrijk, anders heb je echt een probleem wanneer de vraag tegen valt. De Groene Weg kon me vaste afzet garanderen en daarom besloot ik de stap te wagen." John runt nu dus een biologisch zeugenbedrijf met 150 zeugen. "Deze bedrijfsvorm was de enige optie omdat ik niet over meer ruimte beschik. Ik fok de biggen tot 25 kilogram en daarna gaan ze naar een collega die ze verder afmest."
 

In het zonnetje genieten van vers voer.

Positieve reacties

Afgelopen zaterdag 14 september hield het Biologische varkensbedrijf Reimert een open dag. De bezoekers mochten zelf de schuren in om een goed beeld te krijgen van het bedrijf. "Hier hebben we veel positieve reacties op gekregen en de dag was dan ook erg geslaagd. Er zijn veel mensen uit het dorp op afgekomen. En zelfs op het schoolplein werd de afgelopen dagen nog volop nagepraat."

Het valt John op dat hem vaak om uitleg gevraagd wordt over zijn bedrijf. "Als je zegt dat je 'biologisch bent' moet je altijd uitleg geven. Biologisch lijkt wel een magisch woord. Ik vind ook dat je als sector zuinig op moet zijn. Het is belangrijk dat iedereen zich strikt aan de regels houdt."Voor meer informatie:

John Reimert
Biologisch varkensbedrijf Reimert
Verversweg 2
8141 PM Heino
06 51335365
[email protected]