Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"De koeien staan middenin de woonwijk"

Geboortefeestje Vientje 1: zaterdag bij Stadsboerderij Amersfoort

Tholen - Bij Stadsboerderij Amersfoort wordt zaterdag 7 september het geboortefeestje van Vientje 1 gevierd. Men kan van 15:00 tot 17:00 uur terecht voor beschuit met muisjes. Vientje 1 is het kalfje van één van de biologische zoogkoeien die in een weiland in de vinexwijk Vathorst grazen. "De koeien staan echt middenin de woonwijk. Dit is een bijzonder gezicht. We zijn benieuwd hoe druk het wordt. Er is in ieder geval ruimte zat", vertelt Jacob Beeker. Hij verkoopt het vlees van de Jersey stieren via zijn website www.jerseyvleesbestellen.nl.


Vientje 1 met moeder Corinda 1.

De dieren staan in een weiland van 4 hectare in de vinexwijk. "Dit is erg leuk om te zien. Het feestje van aanstaande zaterdag is vooral bedoeld om de mensen in de omgeving van het weiland de kans te geven om eens te bekijken wat we precies doen. En ze kunnen uiteraard de koeien van dichtbij bekijken en de kalfjes te knuffelen.

Jacob is tevreden met hoe het gaat met zijn initiatief. "Ik ben zeker tevreden. Er lopen in totaal al 50 dieren rond op diverse locaties. Hiermee heb ik een mooie vaste basis en ik ben tegelijkertijd druk met uitbreiding. Zo ben ik in overleg met Landgoed Vollenhoven waar ik vanaf volgend jaar waarschijnlijk 20 hectare grond kan gaan pachten."

De Jersey-stiertjes komen van biologische boerderij Remeker in Lunteren. In de leeftijd tussen 3 maanden en een half jaar staan de dieren in de wei bij diverse zorgboerderijen. "Daarna verplaats ik ze naar diverse locaties in het land, waaronder dus Vathorst."


Crowdfunding

Het afgelopen jaar heeft Jacob ook een crowdfundingactie geïnitieerd. Mensen kunnen 100 euro investeren en ontvangen dan na een jaar een Jersey rundvleespakket ter waarde van 125 euro. "Dit gaat erg goed. Binnenkort krijgen de eerste 60 mensen hun investering uitbetaald met een vleespakket. Het vlees is afkomstig van twee stieren die vanavond geslacht worden." De minimale slachtleeftijd van de Jersey stiertjes is overigens steeds hoger, nu al 14 maanden. Voor de crowdfunders worden de stieren 2 jaar en lopen buiten.


Eén van de stieren die vanavond naar de slacht gaat.

Het geboortefeestje wordt gehouden bij het schuurtje in het weiland tegenover Daphne in de Kas: Victoriameer 51, 3825 VR Amersfoort

Voor meer informatie:

Jacob Beeker en Fokke Nooitgedagt
06 52034717
[email protected]
www.StadsboerderijAmersfoort.nl
www.jerseyvleesbestellen.nl