Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geiten geen voorkeur voor een zandstal

Geiten liggen graag op een berg zand, mits deze maar hoog en hard is. Ze hebben geen specifieke voorkeur voor een zandstal. Dat is de conclusie van het Louis Bolk Instituut na een praktijkproef bij biologische geitenhouders Jan en Aafke van Tilburg in Oude Tonge.

Proefopstelling

Als in de wei een berg zand ligt, liggen geiten daar graag bovenop. Kan zand ook iets betekenen als bodembedekking in een geitenstal? Niet alleen vanuit het oogpunt van dierenwelzijn is dit onderzocht, maar zand als bodembedekking kan ook de kosten voor strooisel en de hoeveelheid stof in de stal verminderen. Ook zou het een oplossing kunnen zijn voor het scheiden van urine en feces. Mark Duurkoop, student aan de HAS Den Bosch, ontwierp voor het Louis Bolk Instituut een proefopstelling. De proefopstelling is in december 2012 aangelegd in de geitenstal van de familie Van Tilburg.


Stevige zandlaag

De eerste ervaring was dat de geiten vrijwel niet in het losse zand wilden gaan liggen. Toen het zand na een tijdje was bedekt met een droge mestlaag, gingen ze er wel mondjesmaat in liggen. De onderzoekers hadden het idee dat de geiten in de koude omstandigheden de voorkeur geven aan stro.

In het vroege voorjaar is nog fijner zand in de pot gebracht met het idee dat dit beter wordt aangelopen. In juli 2013 kwamen de onderzoekers echter tot de conclusie dat de geiten nagenoeg niet in het zand willen liggen en dat er ook nog geen urine uit het zand was doorgelekt. De geiten gaan pas liggen als er een stevige en bij voorkeur droge, harde laag zand ligt.

Klik hier voor de presentatie.

Voor meer informatie: Nick van Eekeren, Louis Bolk Instituut

Bron: bioKennis
Publicatiedatum: