Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Afvalbedrijf Drenthe gaat bioplastic maken

Sinds kort bestaat technologie die biologisch afbreekbaar plastic mogelijk maakt. Grondstoffen zijn groente-, fruit- en tuinafval. Vuilnisverwerker Attero uit Drenthe wil als eerste in Nederland bioplastic gaan maken in Venlo.

Het bedrijf heeft volgens het Dagblad van het Noorden een proefinstallatie gebouwd in Venlo. De productie van milieuvriendelijk plastic is alleen financieel aantrekkelijk als het Rijk subsidie geeft, zegt woordvoerder Olaf Fennis donderdag 22 augustus.

De productie van groene kunststoffen moet over drie jaar gaan beginnen. Het composteerbare plastic is bijvoorbeeld geschikt voor zakken in groenbakken, koffiebekertjes en verpakkingsmateriaal. Verschillende tijdschriften en voedingsproducenten gebruiken al bioplastic om hun producten in te verpakken.

Overigens zijn er ook kritische geluiden. Hoewel het bioplastic vanzelf door de natuur wordt opgeruimd, duurt dat soms enkele maanden. In die tijd kunnen vogels, vissen, dolfijnen of andere zeedieren al gestikt zijn in het materiaal.

Het nadeel van traditioneel plastic is dat het makkelijk honderd jaar of nog langer duurt voordat het vergaat.

Bron: Nieuws.nl
Publicatiedatum: