Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hogere melkprijs als gevolg

Minder bio-melk door aanhoudende droogte in Oostenrijk

De aanhoudende droogte in Oostenrijk kan verregaande gevolgen hebben voor de biologische melkprijs. Volgens Rudi Vierbauch, voorzitter van Bio Austria, kampen de boeren die de koeien in de wei houden met productieverliezen tot 40 procent.
 
De koeien geven minder melk vanwege de aanhoudende droogte en hierdoor zal de melkprijs waarschijnlijk gaan stijgen. Kärntnermilch in Spittal meldt dat de biologische koeien in vergelijking met de gebruikelijke zomers vijf procent lagere melkgift hebben. De melkveehouders van Kärntnermilch ontvangen met 43 cent per liter tot 3,5 cent meer dan vorig jaar. In ongeveer twee weken tijd zal de melkprijs ook in het verkoopkanaal gaan stijgen met zo'n 10 cent per liter. Dat zei het hoofd van Kärntnermilch, Helmut Petschar.De aanhoudende hitte, maar vooral de droogte, heeft dus een negatieve invloed op de voedselvoorziening. "Kärntnermilch produceert momenteel vijf procent minder melk dan in andere zomers", zegt Rudi Vierbauch van Bio Austria. Hij is ook bestuurslid van Kärntnermilch. "Vooral de kleinere bedrijven hebben te kampen met een grote terugval in de productie. De grotere bedrijven kampen met een productieverlies van 25 tot 40 procent. Normaliter geeft een weidekoe zo'n 20-25 liter melk per dag, momenteel is dit slechts 10 tot 15 liter."

De voorzitter van Bio Austria geeft ook aan dat de aanhoudende droogte negatieve effecten zal hebben op de voedselproductie voor de dieren. "Er lijkt nu al te weinig voedsel te zijn voor in de winter."
Publicatiedatum: