Biggensterfte opvallend hoog op Deense biologische bedrijven

De biggensterfte in de biologische landbouw in Denemarken moet dringend worden verminderd. Dat wordt gesteld in een rapport van de Universiteit van Aarhus, dat in opdracht van het Deense ministerie van landbouw opgesteld is. De wetenschappers melden dat de biggenuitval bij biologische bedrijven aanzienlijk hoger ligt dan in de conventionele. Studies tonen een verlies van 33 procent.

Hiervoor worden diverse redenen genoemd. Zo is het voor de varkenshouder erg moeilijk om goed toezicht te houden op het geboorteverloop in een systeem met vrije uitloop en schuilhutten. Hierdoor is het lastiger om de pasgeboren biggen te helpen in noodsituaties. Ook zijn biggetjes in een vrije uitloopsysteem vaker slachtoffer van roofvogels en vossen.Om het sterftecijfer te verlagen moeten de varkenshouders streven naar robuustere en zwaardere biggen met een lagere worpgrootte. Robuuste biggen overleven de geboorte gemakkelijker en spenen beduidend beter, aldus de wetenschappers. Met camera's in de kraamhokken kan de monitoring van zeugen en biggen aanzienlijk verbeterd worden. Ook is het raadzaam om veel meer sectie-onderzoek te doen op biggen die op biologische bedrijven uitvallen. Hiermee krijgt de varkenshouder meer inzicht in de belangrijkste sterfte-oorzaken.

Bron: Animal-Health-Online.de

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.