Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Innovatieve klimaatinstallatie in nieuwe fabriek van Yellow Chips

De nieuwe fabriek van Yellow Chips, Nederlands grootste producent van biologische chips, gaat gebruik maken van een innovatieve klimaatinstallatie. Yellow Chips koos onlangs voor Emmeloord, de aardappelhoofdstad van Europa, als locatie voor de nieuwe fabriek.

Hier worden de productielijnen van het eigen bedrijf samengevoegd met die van de grootste Europese producent van biologische chips, het Belgische bedrijf LANI, dat Yellow Chips eerder dit jaar overnam.

De nieuwe fabriek krijgt een productiehal met drie productielijnen voor het maken van biologische chips, groentechips en handgebakken chips. In een dergelijk bedrijf kunnen de energiekosten van een traditionele klimaatinstallatie oplopen tot zo'n 85% van de totale kosten.

Ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid vond Yellow Chips het belangrijk om het energieverbruik terug te dringen. Vandaar dat het bedrijf Colt International benaderde met het verzoek een duurzaam klimaatsysteem te ontwerpen.

Colt gaat nu in de nieuwe fabriek een adiabatisch koelsysteem installeren, in combinatie met mechanische ventilatie. Adiabatische koeling is een natuurlijk koelsysteem dat gebruik van koudemiddelen of extra energie overbodig maakt.

Lucht wordt gekoeld door het verdampen van water dat door koelmateriaal wordt geleid. De energie die nodig is voor het verdampen wordt onttrokken aan de lucht waardoor deze afkoelt. Hoe warmer het buiten is, hoe efficiƫnter de koeling.

In vergelijking met conventionele airconditioning is deze techniek hierdoor vier tot zeven keer energiezuiniger.

Yellow Chips werkt zoveel mogelijk op duurzame manier door de aardappels te betrekken van lokale akkerbouwers. Dit brengt werkgelegenheid naar Flevoland, maar leidt ook tot energiebesparing doordat de trucks met aardappelen minder lang onderweg zijn van de aardappelvelden naar de fabriek.

Door de centrale ligging in Nederland zijn klanten ook snel te bereiken.

Wel biedt Yellow Chips naast biologische chips, ook gangbare chips aan. Dit is nodig om op te kunnen schalen, aldus het bedrijf.

Voor meer informatie: www.yellowchips.nl

Bron: Engineeringsnet.be
Publicatiedatum: