Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Agrarisch vertrouwen iets gedaald

Het vertrouwen van agrarisch ondernemers is in het tweede kwartaal van 2013 gemiddeld iets gedaald ten opzichte van het eerste kwartaal. Dit blijkt uit de meting van half juli 2013 van de Agro Vertrouwensindex van het ministerie van Economische Zaken, LTO, Flynth en LEI Wageningen UR. Bedrijven beoordeelden hun huidige situatie iets negatiever dan in het eerste kwartaal van 2013. Voor de periode over twee-drie jaar verbeterde de stemming licht.

De verwachting voor de wat langere termijn (twee-drie jaar) is vooral in de akkerbouw gedaald. Dit is vermoedelijk het resultaat van een koud, laat voorjaar en (verwachte) prijsdruk in de markten voor aardappelen, uien en granen. De discussie over de Europese landbouwhervorming (met minder bedrijfstoeslag, meer regels voor vergroening) kan ook hebben meegespeeld.

Bij de melkveehouderij verbeterde de stemming over de huidige situatie van het bedrijf en kijkt men meer tevreden terug over het afgelopen jaar. Waarschijnlijk dankzij hogere melkprijzen en iets lagere krachtvoerkosten.

De stemming in de glastuinbouw over de huidige situatie van het bedrijf is per saldo weinig veranderd en is blijvend laag. Naar de toekomst toe is men somberder geworden. In de vollegrondstuinbouw verbeterden de verwachtingen voor over twee-drie jaar, in tegenstelling tot die in de akkerbouw en melkveehouderij. De pluimveehouderij kampt met lage eierprijzen. De varkenshouders wachtten dit voorjaar op voorgespiegelde hogere vleesprijzen, die steeds maar uitbleven.

Stemming in Europa

De Nederlandse Agro Vertrouwensindex is een onderdeel van de Europese stemmingsbarometer van Copa-Cogeca. Dit maakt vergelijken met andere landen mogelijk. Uit de metingen van juni blijkt dat de gemiddelde stemming in Duitsland en Frankrijk ook iets is gedaald. Net als in Nederland springt in Duitsland de melkveehouderijsector er in positieve zin uit. In Frankrijk is de stemming in de sectoren pluimveehouderij, varkenshouderij en groenteteelt het meest negatief. Met name in Frankrijk blijkt dat de sector ontevreden is over het overheidsbeleid: 90% van de ondervraagden vindt dat de overheid te weinig rekening houdt met de agrarische belangen.
Publicatiedatum: