Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mirjam Visser, LTO Noord:

"Biologische kippen moeten naar binnen tijdens vogeltrek"

Tholen - Biologisch gehouden kippen moeten naar binnen kunnen tijdens de vogeltrek. Dit om de kans op een vogelgriepuitbraak te beperken. Hiervoor pleit LTO Noord. De Land- en Tuinbouworganisatie reageert hiermee op de vogelgriepuitbraak van vorige week op een biologische legpluimveehouderij in Tzum. "We pleiten ervoor om kippen die buiten lopen tijdens de vogeltrek binnen te mogen houden. Dit zal het welzijn van de kippen ten goede komen", reageert Mirjam Visser van LTO Noord.

Ze geeft aan dat er al diverse maatregelen genomen worden om de kippen wanneer ze buiten zijn af te schermen voor watervogels. "Dit helpt volgens ons echter niet genoeg tijdens de vogeltrek. Wij denken dat het voor iedere kip beter is om gedurende deze periode binnen te blijven."

Mirjam erkent dat dit idee lastig uit te voeren is voor biologische legpluimveehouders. Een voorwaarde van het biologisch houden van kippen is immers dat ze elke dag naar buiten moeten kunnen. "Er zitten allerlei voorwaarden aan buitenloop voor kippen, maar tijdens de vogeltrek is het risico op vogelgriep erg groot. Wij willen de politiek daarom vragen om ons idee in overweging te nemen en de regels voor het biologisch houden van kippen aan te passen. Ik kan me best voorstellen dat er voor de bio-legpluimveehouders bepaalde eisen gesteld zullen worden aan het hok."

Voor meer informatie: Mirjam Visser, 06 51261769, [email protected]