Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bijna 60% melkveehouders heeft asbest op het dak

Bij 58,6% van de melkveehouders bestaat de dakbedekking van de melkstal uit asbesthoudende golfplaten. In het zuiden van het land zijn relatief de meeste veehouders te vinden met asbest op het dak.

Dit blijkt uit de RundveeScanner 2013 van agrimarketing- en marktonderzoeksbureau AgriDirect. Tijdens deze jaarlijkse telefonische inventarisatie worden Nederlandse melkveehouders benaderd met vragen over hun bedrijfsactiviteiten, de toekomstplannen en hun investeringsplannen. Ruim 6.300 melkveehouders met minimaal 50 koeien hebben eveneens vragen beantwoord over de dakbedekking van de melkstal.

Minder asbest bij meer koeien

64% van de melkveehouders met 50 tot 70 koeien heeft zijn stallen nog bedekt met asbesthoudende golfplaten, ten opzichte van 53,7% van de veehouders met 100 koeien of meer.

Zuid-Nederland meeste asbestdaken

In de zuidelijkste provincies van Nederland zijn de meeste melkveebedrijven te vinden waar nog asbest op de staldaken ligt. 64,9% van de Limburgse melkveehouders heeft de stallen nog bedekt met asbest; in Noord-Brabant ligt dit percentage op 63,9%. Utrecht is de provincie met de minste asbestdaken op melkveestallen (45,6%).

Bron: AgriDirect
Publicatiedatum: