Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Picknickkleedjes wapen in strijd tegen afval

Gratis picknickkleedjes die na afloop kunnen worden gebruikt als afvalzak, blijken in Nederlandse stadsparken een goed wapen tegen de berg barbecue- en ander afval.

De kleedjes van hergebruikt plastic zorgen voor een aanzienlijke besparing op de schoonmaakkosten na zomerse dagen, stelt het Amsterdams stadsdeel West. Op jaarbasis scheelt dat alleen al in het hoofdstedelijke Westerpark 150.000 euro.

Behalve in Amsterdam worden de kleedjes ook in Rotterdam gebruikt. Leverancier CleanPicnic.nl heeft er inmiddels 200.000 afgeleverd. In Den Haag, Almere, Utrecht en Arnhem worden gesprekken gevoerd over levering in de stadsparken daar.



De picknickkleedjes zijn een initiatief van CleanPicnic-oprichters Thijs Verheugen en Twan van Dommelen. Zij bedachten de kleedjes uit ergernis over de verloedering in het Vondelpark, waar na afloop van zomerse dagen veel afval achterblijft. Met een gratis afvalkleed zouden gebruikers aangemoedigd worden hun eigen troep op te ruimen en in afvalbakken te deponeren. Dat blijkt in Amsterdamse en Rotterdamse parken goed te werken.

De CleanPicnic-kleedjes zijn gemaakt van plastic. Thijs vertelt dat ze de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzame materialen op de voet volgen. "We zijn altijd op zoek naar nieuwe productiemogelijkheden om ons product te verduurzamen en staan dus open voor nieuwe informatie", geeft hij aan.
 

Draagt bij aan gedragsverandering

In het Rotterdamse Vroesenpark zijn vorig jaar 3000 wegwerpkleedjes uitgedeeld. Dit jaar worden nog eens 2000 aangeboden. "Het draagt bij aan een gedragsverandering en besef over de verantwoordelijkheid voor picknickafval", zegt een woordvoerder van stadsbeheer.

Het initiatief wordt omarmd door Nederland Schoon. Volgens deze organisatie, die ijvert voor een schone leefomgeving, vormt troep in recreatiegebieden de grootste afknapper voor bezoekers.

CleanPicnic.nl zegt bij monde van Verheugen geen winstdoelstelling te hebben. De weggooikleden kosten circa 30 tot 60 eurocent per stuk, afhankelijk van ontwerp en oplage. Veel gemeenten denken dankzij CleanPicnic te besparen op schoonmaakkosten. Ook zien zij mogelijkheden voor sponsoring door bedrijven.

Het picknickkleedje heeft inmiddels internationaal de aandacht getrokken. De initiatiefnemers zijn uitgenodigd door Antwerpen om te praten over de inzet. Ook is CleanPicnic reeds actief in Australiƫ en Canada. Tevens wordt gewerkt aan een strandversie.

Bekijk hieronder de evaluatievideo van het Sarphatipark:

CleanPicnic - Sarphatipark - English subtitles from Twan van Dommelen on Vimeo.

En dit is de evaluatievideo van het Westerpark:

CleanPicnic - Westerpark - English subtitels from Twan van Dommelen on Vimeo.

Kijk voor meer informatie op www.cleanpicnic.nl.
Publicatiedatum: