Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ex-verslaafden op de bio-boerderij

Clean met koeien en kaas

Op Hofgut Fleckenbühl in Schönstadt (Opper-Hessen) werken 17 ex-verslaafden. Zij werken mee aan de productie van biologische kazen. Er worden strenge regels gehanteerd. Zo mogen de werknemers in het eerste half jaar een contact met de familie hebben en krijgen ze pas na vijf jaar de beschikking over een tv.

In de kaaskelder van het landgoed ruikt het sterk, Er liggen zo'n 500 kazen te rijpen in houten rekken. Werknemer Reynaldo Lopez geeft aan dat hij van deze geur houdt. Zelfs de vochtige kou van de eeuwenoude gewelfde kelder vindt hij niet erg. Vakkundig pakt hij de fenegriekkaas om deze af te borstelen en wrijft er een kruidenmelange overheen. Hij behandelt elke dag honderden kazen op deze manier. "De kunst is om te zien wat de kaas nodig heeft", vertelt Reynaldo die nu al vier jaar 'clean' is. "Ik wil ook graag anderen aanmoedigen om met drugs te stoppen." Reynaldo wil volgend jaar gaan verhuizen. Hij wil zijn geluk gaan beproeven bij de zuivelfabrieken in de 'schwäbischen Alb'.



Op de bio-dynamische boerderij werken vrijwel uitsluitend ex-verslaafden. "Niemand kan een drugsverslaafde beter uitleggen hoe hij/zij drugsvrij kan leven dan een andere drugsverslaafde die het zelf ook mee heeft gemaakt", zegt bedrijfsleider Uwe Weimar.

Met 770 melkkoeien, 50 vaarzen en 30 melkgeiten is Hofguts Fleckenbühl een demonstratieboerderij voor de biologische landbouw. "Als iemand verantwoordelijkheid voor een dier neemt, leert diegene ook verantwoordelijkheid te nemen voor zichzelf", aldus Uwe.

Er wordt meer dan 30.000 kilo kaas per jaar geproduceerd. Het gaat om meer dan 20 soorten. De kazen worden verkocht op meer dan 75 markten, in winkels en worden gebruikt in restaurants door heel Hessen.

Bron: Ärzte Zeitung
Publicatiedatum: