Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Stond aan de basis van de Blaarkopstichting

Bio-melkveehouder Jan Spaans overleden

Biologisch melkveehouder is op woensdag 26 juli op 79-jarige leeftijd overleden. Dit staat in het onderstaande bericht dat op de website www.zeldzamerassen.nl gepubliceerd is:

Het bestuur van de Blaarkopstichting heeft met leedwezen kennis genomen van het overlijden van Jan Spaans te Broek in Waterland.

Jan overleed op woensdag 26 juni jongstleden op 79-jarige leeftijd. Nadat hij aanvankelijk genezen was verklaard van een ernstige ziekte, werd hij dit voorjaar opnieuw ziek en bleek het ongeneeslijk te zijn.

Jan Spaans stond aan de basis van de Blaarkopstichting

Toen hij meer dan 10 jaar geleden de Edgar Donkerprijs in ontvangst mocht nemen besteedde hij het totale bedrag aan de stimulering van de blaarkopfokkerij. Daarmee kon de Blaarkopstichting opgericht worden en aan de slag. In de statuten van de Blaarkopstichting is de visie van Jan nadrukkelijk aanwezig, met aandacht voor de Blaarkop als multifunctionele koe die naast rendabele melkkoe ook heel goed inzetbaar is voor natuur- en landschapsdoelen.

Als maatschappelijk zeer breed betrokken biologisch melkveehouder en natuurmens had hij veel respect voor cultuurhistorie en historisch erfgoed. Vele jaren trad hij, samen met zijn echtgenote Marion Dekker en enkele boerenvrienden, op met een eigen cabaretgroep. Ze vestigden daarbij op ludieke wijze aandacht op maatschappelijke en vooral agrarische kwesties. Jan was een innemende en wijze man, die zich tot op de bodem in zaken verdiepte en op zoek ging naar wat in zijn optiek het beste was. Dat hij de Blaarkop een warm toedroeg hield niet in dat hij zijn blik daar volledig op richtte als het ging om de fokkerij op het melkveebedrijf van de familie. Tijdens blaarkopbijeenkomsten had hij altijd een open en kritische blik gericht op de toekomst. Als blaarkopliefhebbers zullen we met een warm hart aan Jan Spaans terugdenken. Wij gaan hem zeker missen.

Wij wensen zijn echtgenote Marion en de kinderen en kleinkinderen veel sterkte met het verdriet nu zij Jan moeten missen.

Namens het bestuur van de Blaarkopstichting, Zwanet Faber (voorzitter)

Publicatiedatum: