
Abonneren
Vacatures
Top 5 - gisteren
- Fotoreportage Lentemarkt bij de Groene Passage
- Drie jaar undercover in de bio-industrie en vervolgens zelf verdacht van dierenmishandeling
- Nieuw: chips gemaakt van met biologisch zeewier bemeste zilte aardappels
- BD-druiventelers vinden opvolger en kunnen gaan afronden
- Bio-teler groeit voorzichtig: “Het was maar een beetje meer, maar we kregen ze slecht weg”
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
"Gekonfijte gember is nog een ondergewaardeerde delicatesse"
Chinese bio-gemberteelt staat nog in de kinderschoenen
Een volwassen stukje gember wortel dat wordt gepoot en waaraan de nieuwe gemberwortel groeit. De grote wortel is jonggeoogste stemgember.
Vanuit China heeft zijn leverancier het volgende te gemeld: In China wordt ruwweg 800.000 ton gember geoogst per jaar. Een deel hiervan, ongeveer 210.000 ton, wordt na 6 maanden jong geoogst. Deze gember wordt ook wel stemgember genoemd. Hierin is de ontwikkeling van vezel nihil. Als het langer in de grond blijft ontwikkelen de vezels zich zoals de verse gember bij de groenteboer. Jong geoogste stemgember, van 6 maanden oud, is voor de sushi-gember (200.000 ton) en wordt voornamelijk gemaakt voor de Japanse markt. Naar schatting 8000 ton jonge stem gember wordt gebruikt in de gekonfijte gemberindustrie. Het bio-aandeel in het konfijtproces is ongeveer geschat op 500 ton per jaar vanuit China. Wij staan dus kennelijk in de kinderschoenen voor wat betreft bio-gember. Er wordt wel aan gewerkt om hele regio's, biologisch te verklaren en controleposten op de wegen net als een grenswacht, in te zetten", aldus de Chinese leverancier.
De leverancier geeft aan dat de Chinezen, naar zijn ervaring, wel het verschil weten en maar al te graag bio-producten zelf willen gebruiken. "Helaas is het kostprijsverschil nog te hoog."
Een veld met stemgember dat wordt geoogst.
Ron: "Gekonfijte gember is nog een ondergewaardeerde delicatesse. Zo smaakt het kristalgember-snoepje heerlijk bij de thee en koffie of na het diner omdat het volle gevoel verlicht. Maar ook als smaakmaker in drankjes, soepen, sausen, gerechten, deegwaar en zuivel heeft gekonfijte gember ongekende mogelijkheden die ook door de industrie nog onvoldoende worden benut."
Voor meer informatie:
Ron Nuijen
Eljap B.V.
Schuttershoefweg 2
4861 PV Chaam
0161 492429
info@eljap.nl
www.gember.nl
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-06-05 Nieuw: chips gemaakt van met biologisch zeewier bemeste zilte aardappels
- 2023-05-30 Waitrose lanceert eerste eigen merk Fairtrade biologische kokosolie in het Verenigd Koninkrijk
- 2023-05-26 Amandelpasta en gemengde notenpasta in grote 'jubileumpotten'
- 2023-05-24 Brits chocolademerk maakt comeback op de Europese markt
- 2023-05-19 Biologische teelt in crisis, maar consumptie richt zich wel op milieuvriendelijke alternatieven
- 2023-05-09 Demeter-honing maakt rentree op Nederlandse markt
- 2023-05-09 EU en Tradin Organic stimuleren regeneratieve biologische cacaoproductie in Sierra Leone
- 2023-05-04 Nieuwe biologische soepen in wereldse smaken
- 2023-04-20 Zeilschip de Tres Hombres levert 12 ton biologische Trinitario cacaobonen af in Amsterdam
- 2023-04-13 Alnatura nieuw in de Nederlandse winkelschappen
- 2023-04-05 Paastrends: Halve eitjes en paaseitabletten
- 2023-03-31 Nieuw: hagelslag voor in het zelftapsysteem
- 2023-03-29 Fairtrade bio-chocolademerk in nieuw jasje en nu ook Praliné blocs
- 2023-03-24 "Ik kijk nu volledig anders tegen een zak sesamzaad aan"
- 2023-03-23 "Het verhaal van onze familie is verweven met deze pastafabriek"
- 2023-03-22 Nieuwe Less Sugar chocoladepasta's nu verkrijgbaar
- 2023-03-20 "Eigenlijk draait meesterschap om passie en liefde voor het product en hoe dat tot stand komt"
- 2023-03-16 "De nieuwe bananenbroodmixen passen heel goed bij de doelgroep"
- 2023-03-15 Nieuwe linzenmiso en Mikawa mirin
- 2023-03-09 "We gaan nog opvallender vermelden dat we geen suiker- en zoetstoffen toevoegen"