Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Gekonfijte gember is nog een ondergewaardeerde delicatesse"

Chinese bio-gemberteelt staat nog in de kinderschoenen

Ron Nuijen importeert met zijn bedrijf Eljap in Chaam onder meer gekonfijte stemgember van de Fiji-eilanden en China en de biologische uit China. Ook Australiƫ produceert biologische gekonfijte gember.


Een volwassen stukje gember wortel dat wordt gepoot en waaraan de nieuwe gemberwortel groeit. De grote wortel is jonggeoogste stemgember.

Vanuit China heeft zijn leverancier het volgende te gemeld: In China wordt ruwweg 800.000 ton gember geoogst per jaar. Een deel hiervan, ongeveer 210.000 ton, wordt na 6 maanden jong geoogst. Deze gember wordt ook wel stemgember genoemd. Hierin is de ontwikkeling van vezel nihil. Als het langer in de grond blijft ontwikkelen de vezels zich zoals de verse gember bij de groenteboer. Jong geoogste stemgember, van 6 maanden oud, is voor de sushi-gember (200.000 ton) en wordt voornamelijk gemaakt voor de Japanse markt. Naar schatting 8000 ton jonge stem gember wordt gebruikt in de gekonfijte gemberindustrie. Het bio-aandeel in het konfijtproces is ongeveer geschat op 500 ton per jaar vanuit China. Wij staan dus kennelijk in de kinderschoenen voor wat betreft bio-gember. Er wordt wel aan gewerkt om hele regio's, biologisch te verklaren en controleposten op de wegen net als een grenswacht, in te zetten", aldus de Chinese leverancier.

De leverancier geeft aan dat de Chinezen, naar zijn ervaring, wel het verschil weten en maar al te graag bio-producten zelf willen gebruiken. "Helaas is het kostprijsverschil nog te hoog."


Een veld met stemgember dat wordt geoogst.

Ron: "Gekonfijte gember is nog een ondergewaardeerde delicatesse. Zo smaakt het kristalgember-snoepje heerlijk bij de thee en koffie of na het diner omdat het volle gevoel verlicht. Maar ook als smaakmaker in drankjes, soepen, sausen, gerechten, deegwaar en zuivel heeft gekonfijte gember ongekende mogelijkheden die ook door de industrie nog onvoldoende worden benut."

Voor meer informatie:

Ron Nuijen
Eljap B.V.
Schuttershoefweg 2
4861 PV Chaam
0161 492429
[email protected]
www.gember.nl
Publicatiedatum: