Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Soil Association:

Chemische stoffen gevonden in 'biologische' beautyproducten

Consumenten worden verleid tot het kopen van biolgoische beautyproducten die eigenlijk chemische stoffen bevatten. Er zijn stoffen in de producten aangetroffen die ook in vloerreinigers, antivries en motorolie zitten.

Toonaangevende fabrikanten, waaronder Boots en Niveau, misleiden het publiek met hun etikettering, zo claimt de Soil Association. Sommige shampoos, crèmes en andere toiletartikelen worden als biologisch of natuurlijk verkocht, maar bevatten chemische stoffen die gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid.

Onder meer de Niveau 'Pure and Natural' handcrème, die wordt aangeduid als '95% natuurlijk', bevat in feite het conserveermiddel methylisothiazolinone, wat ook wordt gebruikt in luchtverfrissers en reinigers. De Soil Association beweert dat de chemische stof kanker veroorzaakt en koppelt het aan mogelijke zenuwbeschadiging.

Een ander onderzocht product is de Boots Botanics huidverzorgingslijn. Tests toonden aan dat de gezichtsolie £9,99 kost en gelabeld wordt als 100% biologisch en bevat ten minste vier niet-biologische ingrediënten.

Een ander merk dat beschuldigd wordt van 'misleidende marketing' is het Amerikaanse bedrijf Organix. Deze merknaam suggereert dat de producten natuurlijk zijn, maar de kokosshampoo bevat geen enkel biologische ingrediënten. Eén component wordt zelfs verbonden aan kanker.

Er zijn geen wettelijke beperkingen op de etikettering van biologische schoonheidsproducten. Echter, er zijn vrijwillige certificeringsregelingen die het gebruik van bepaalde chemische stoffen verbieden en het gebruik van bio-ingrediënten verplicht.

Peter Melchett van de Soil Association, zegt dat de industrie ondermijnd wordt door deze bedrijven die de regels breken. Hij roept op om een eind te maken aan het bedrog. Het is volgens hem fout dat mensen nu allerlei chemische stoffen op hun huid smeren wanneer ze betaald hebben voor natuurlijke, biologische producten.

Nivea en Organix gaven geen commentaar, terwijl Boots zei dat er problemen waren met betrekking tot de etikettering en niet met de producten. Een woordvoerder zei: "We willen onze klanten gerust stellen dat de ingrediënten in de 'Botanics Organic Facial Oil' een 100 procent biologische vordering ondersteunen en voldoen aan de handelsvoorwaarden. De ingrediëntenlijst op de verpakking maakt dit mogelijk niet duidelijk. We zullen dit onmiddellijk recht gaan zetten."
Publicatiedatum: