Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
'Gentechfriet eet ik niet'

Protestbezoek aan proefveld met genetisch gemanipuleerde aardappelen

Onder het motto Gentechfriet eet ik niet vindt er komende zaterdag een protestbezoek plaats aan een proefveld met genetisch gemanipuleerde aardappels van de WUR landbouwuniversiteit (Grebbedijk). De veldproef is onderdeel van het DuRPh-project en bevindt zich tussen de Grebbedijk en de Wageningse Afweg in Wageningen. Tussen 14:15 en 15:00 uur zullen actievoerders voor een gentechvrije landbouw hun kritiek en zorgen uiten. Twee DuRPh-wetenschappers, Geert Kessel en Hendrik Rietman zullen de actievoerders bij het veld te woord staan.

Het initiatief voor dit protest is genomen door actiegroep ASEED. De organisatie voert al jaren campagne tegen genetische manipulatie en patenten op landbouwgewassen. Ggo's en patenten geven grote agro-chemische multinationals te veel macht over boeren en voedselproductie en GGO-teelt veroorzaakt meer milieu-, voedings- en sociaal-ecomische problemen dan dat ze oplossen. Linda Coenen van ASEED: "Het DuRPh-project lijkt vooral gebruikt te worden voor de promotie van gentechnologie om publieke weerstand tegen GGO's te verminderen en GGO-toelatingswetgeving te versoepelen. Er komt geen informatie over mogelijke problemen met GGO's vanuit het project, terwijl er steeds meer aanwijzingen daarvoor zijn. Bijna alle gentechteelt gaat gepaard met meer gif in het milieu en de voedselketen omdat het ofwel gifresistente gewassen zijn die steeds meer bespoten worden, ofwel het gentechgewas een gen heeft gekregen waardoor de plant zelf insecticide produceert."

Eenzijdige informatievoorziening

In het kader van het DuRPh-project werkt de WUR samen met partners uit het bedrijfsleven aan het resistent maken van aardappelen tegen de schimmelziekte phytophthora door middel van genetische manipulatie met genen uit wilde aardappelrassen. De projectwebsite geeft geen informatie over welke private partners betrokken zijn en wat hun rol of bijdrage in DuRPH is, er is geen garantie dat de WUR de patenten op resistentiegenen niet zal verkopen aan één van de grote landbouwmultinationals die nu al een te grote marktmacht hebben. Er is in de communicatiematerialen van het project geen aandacht voor mogelijke nadelen van genetische manipulatie maar wel voor die van klassieke veredeling, zonder bewijzen wordt geclaimd dat er behalve de resistentie tegen de ziekte niets verandert aan de aardappelrassen.

Geen markt voor gentech-aardappelen, bedreiging keuzevrijheid boer en consument

De aardappelsector heeft bij monde van de grootste handelshuizen HZPC en Agrico in 2012 al aangegeven dat ze gentechvrij willen zijn1. Als gevolg hiervan heeft BASF het opgegeven haar gentechaardappelen nog langer in Europa op de markt te brengen. Proberen de DuRPh-wetenschappers nu hier omheen te werken met hun claim dat hun cisgene aardappelen eigenlijk hetzelfde zijn als klassiek veredelde aardappelen maar dan sneller gemaakt? Waar zijn de wetenschappelijk onderbouwde rapporten dat ze ook hetzelfde zijn, wat betreft hun agronomische en voedingskundige eigenschappen?

Wil de DuRPh-strategie voor phythophthora-bestrijding werken, dan moeten boeren straks bepaalde gentechaardappelen met een DuRPH-genencombinatie gaan telen. Anders werkt het niet, want de schimmel kan zich razendsnel aanpassen en door een resistentie heen breken. Zijn de Wageningse wetenschappers van plan boeren te dwingen gentechaardappelen te gaan telen? Gentechaardappels, die als het aan de gentechnologen ligt, niet eens als GGO geëtiketteerd zouden hoeven worden. Waar blijft dan de keuzevrijheid van de biologische of gentechvrije boer? En die van de consument? Komt de afzetmarkt van aardappeltelend Nederland niet op de tocht te staan dan, aangezien 61% van de Europese burgers geen gentechvoedsel accepteert2?

Linda Coenen van ASEED: "Het DuRPh-project is vooral bezig met symptoombestrijding binnen een industrieel landbouwmodel terwijl het volgens ons zinniger zou zijn meer geld, tijd en moeite te steken in werkelijk duurzame oplossingen, zoals waar het BioImpuls-project mee bezig is, namelijk veredeling van robuste gewassen voor biologische en gangbare teelt. Er is in Nederland maar bitter weinig draagvlak voor gentechvoedsel3. Waarom dit doordrukken in plaats van mensen werkelijk inspraak te geven in wat voor voedsel er verbouwd en verkocht wordt?"

Deze en andere vragen en kritieken zullen de deelnemers aan het protestbezoek delen met de WUR-onderzoekers die hen bij het gentechproefveld te woord zullen staan op 8 juni.

Programma 7 & 8 juni

Het protestbezoek is onderdeel van de Gentechvrije Picknick op terrein Duivendaal aan de Costerweg 50 in Wageningen. Tijdens deze picknick vinden er tussen 12:00 en 19:00 uur diverse workshops plaats op en nabij het veld. Deze gaan over agro-ecologie, gentechvrije zones in gemeentelijke ruimtelijke ordening, een open vergadering voor anti-gentechbeweging voor een vervolg op de anti-Monsanto-protesten op 25 mei jongstleden, ecotoilet bouwen, gezonde bodem. Doorlopend zijn er kinderactiviteiten, zaadbommen en gentechvrije zone-bordjes maken, de Babbelbox van Noticias, informatie en materialen van ASEED, VELT (Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren), Gradinka's Kruidenzaden, Agromisa en de Field Liberation Movement.

Aansluitend vindt er om 19:30 uur in de Wilde Wereld (Burgtstraat 1, Wageningen) en discussie plaas over hoe burgers mee kunnen werken bij beslissingen over voedselproductie onder de titel : "You, your town and global Agriculture". Met Boerengroep, Duurzaam Wageningen, Gentechvrije Burgers Nijmegen en onderzoeker Cultuurgeografie. Live muziek als afsluiting en de gelegenheid met de sprekers en deelnemers van de Gentechvrije Landbouwdagen na te praten

De avond ervoor op vrijdag 7 juni organiseren leden van de Independent Critical Student group Wageningen een breed debat over de vraag of we GGO's nodig hebben. Panelleden zijn: Markus Arbenz (directeur IFOAM), Michael Kester (directeur Syngenta Nederland), Michael Antoniou (moleculair geneticus, King's College, Londen), Barbara van Dyck (Field Liberation Movement, België) en Richard Visser (Wageningen Universiteit).

De belangrijkste momenten en locaties op een rijtje:

  • 8 juni 12:00–19:00 uur: Gentechvrije Picknick – Duivendaal – Costerweg 50, Wageningen
  • 8 juni 14:15–15:00: Protestbezoek aan proefveld met genetisch gemanipuleerde aardappelen Grebbedijk, Wageningen – bij logistieke complicaties wordt het bezoek verplaatst naar de andere kant van het proefveld, aan de Wageningse Afweg.
  • 8 juni 19:00 uur: Discussie You, your town, and global agriculture – Wilde Wereld, Burgstraat 1, Wageningen
  • 7 juni 20:00 uur: Debate GMO's, do we need them? - WUR Campus – Forum gebouw – zaal C-222
Publicatiedatum: