Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Bionext verheugd dat Monsanto Europa de rug toekeert

Monsanto erkent: geen draagvlak voor gentech in Europa

Biotech gigant Monsanto staakt de promotie van gentechgewassen in Europa. De verkoop van gentechzaden gaat alleen nog door in Spanje, Portugal en Tsjechiƫ. Woordvoerder Brandon Mitchener zei dit eind mei in een interview met het Deense Investigative Reporting Danmark. Als voornaamste reden noemt Monsanto het gebrek aan draagvlak onder boeren, consumenten en politici in de meeste Europese landen. De jarenlange maatschappelijke en politieke druk lijkt dus effect te hebben gehad.

Monsanto heeft de beslissing naar eigen zeggen al in 2011 genomen, maar dit is de eerste keer ze openlijk laten blijken zich iets aan te trekken van de weerstand tegen hun producten. Hoe groot die weerstand is bleek op 25 mei nog tijdens de wereldwijde March Against Monsanto. Naar schatting 2 miljoen verontruste burgers en boeren in tientallen landen demonstreerden toen tegen de praktijken van de wereldmarktleider in gentechzaden en producent van bijbehorende bestrijdingsmiddelen zoals Roundup.

Bionext is verheugd dat Monsanto Europa de rug toekeert. Maaike Raaijmakers, projectleider: "Wij zien gentechteelt als een bedreiging voor het behoud van een gentechvrije biologische landbouw en voor de keuzevrijheid van telers en consumenten. Om die reden voeren we samen met Greenpeace al jaren juridische procedures tegen veldproeven met gengewassen, waaronder die van Monsanto. We zijn dus heel blij dat Monsanto, in navolging van BASF, haar activiteiten in Europa afbouwt en geen veldproeven meer zal opzetten in Nederland."

Volgens Bionext laat deze koerswijziging van Monsanto ook zien hoe belangrijk het is dat boeren en consumenten hun stem laten horen en bewust kiezen voor gentechvrije (biologische) zaden en voeding.

Voor meer informatie:
www.ir-d.dk/gmo-lose-europe-victory-for-environmental-organisations/
www.gentech.nl
www.greenpeace.nl/2013/Persberichten/Europa-stap-dichterbij-gentechvrije-landbouw

Gentechvrije zones

Een andere effectieve manier om de gentechvrije landbouw te beschermen is door het instellen van gentechvrije zones. Gentechvrije zones zijn er al in diverse Europese landen, zoals in Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Oostenrijk en ItaliĆ«. Vorig jaar heeft Nijmegen als eerste gemeente in Nederland in het bestemmingsplan laten vastleggen dat er geen gentechteelt mag plaatsvinden. Gemeenten en provincies die overwegen om een gentechvrije zone in te stellen, kunnen bij Bionext terecht voor informatie en advies. Voor meer informatie: [email protected].

Kijk voor een overzicht van gentechvrije zones in Europa op: www.gmo-free-regions.org.

Bron: Bionext
Publicatiedatum: