Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rapport 'Planten en bomen in en om de stal':

Hoe kan groen bijdragen aan diergezondheid en dierwelzijn?

'Een geit is een browser en knabbelt graag'. In het rapport 'Planten en bomen in en om de stal' is te lezen hoe groen - kruiden, sierplanten, bomen - kan bijdragen aan diergezondheid en dierwelzijn. Welke zijn giftig, welke nuttig, is subsidie mogelijk? Het rapport is opgesteld door HAS Kennis Transfer in opdracht van het Praktijknetwerk Ontwerp Duurzame Geitenstal.

In het rapport worden verschillende praktijktoepassingen van bomen en planten in en om de stal beschreven. Behalve voor de diergezondheid en het dierwelzijn, wordt in het rapport verondersteld dat planten wellicht kunnen bijdragen aan emissiebeperking, landschappelijke invulling en biodiversiteit. Verder staat een tweetal proeven in het rapport beschreven: hout dat niet aangevreten wordt en gedrag geiten ten aanzien van hangplanten.


Geiten staan op hun achterpoten om bij de planten te kunnen.

Kruiden

Kruiden kunnen worden aangeboden vanwege hun medicinale werking, als mineraalvulling in het rantsoen. Bovendien is een kruidenwei, zo meldt het rapport, goed voor het dierwelzijn en het imago van de geitenhouderij. Een in het rapport geopperde methode om kruiden curatief beschikbaar te stellen, is door middel van een selectiebox.

Kruiden die geschikt zijn om in het geheel en vers aan geiten aan te bieden zijn: peterselie, weegbree, karwij, brandnetel, duizendblad, cichorei, paardenbloem, pastinaak en wilde peen. Aandoeningen waartegen de kruiden (curatief en preventief) kunnen worden ingezet, zijn zeer uiteenlopend. Zo is van cichorei de werking tegen maagdarmwormen aangetoond, verhoogt rode zonnehoed de weerstand, heeft knoflook een licht antibiotische werking op schadelijke bacteriën in de darm, enzovoorts.

Voederbomen

Voederbomen geven geiten de gelegenheid om hun natuurlijk gedrag te vertonen. Knabbelen is daar één van. Bovendien krijgen ze daarmee tannines binnen. Voor voederbomen is grond nodig. Indien dit niet voldoende aanwezig is, kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van snoeiafval.

Bomen die geschikt of mogelijk geschikt zijn: wilg, zwarte els, eik, populier, hazelaar, robinia (acacia). Echter alleen over de wilg is nu praktijkonderzoek beschikbaar. In het rapport worden diverse eigenschappen beschreven. Denk aan de wilg en els als snelle groeiers en aan medicinale werking: wilg en populier kunnen worden ingezet als hulp bij pijnstilling, de eik als antibioticum. Bomen en planten kunnen ook worden gebruikt voor windbreking, landschappelijke invulling en verhoging van de biodiversiteit.

Sierplanten

Planten kunnen ook vanwege het aangezicht worden aangebracht in en om de stal. Denk aan een klimplant die na verloop van tijd een mooie groene bedekking van het plafond vormt. Of aan hangplanten. Uit een van de genoemde proeven is gebleken dat geiten alleen aan de blaadjes van hangende planten knabbelen; zij trekken de pot of de plant zelf niet naar beneden.

Ook bij sierplanten moet rekening worden gehouden met soorten die niet schadelijk zijn voor de geit. In het rapport worden genoemd: Italiaanse Jasmijn, wilde wingerd, bramenstruik, framboos, Oost-Indische kers, kiwi, (sier)erwten. Welke voor de geit het aantrekkelijkst zijn, moet nog onderzocht worden.

Onderzoeken praktijknetwerk

Het Praktijknetwerk Ontwerp Duurzame Geitenstal heeft eerder onderzoek laten verrichten naar het toepassingen van hellingen in de stal en een ontwerp laten maken voor een nieuwe duurzame geitenstal. Verder is een rapportage gemaakt waarin de verschillende onderdelen van die duurzame geitenstal staan beschreven.

Klik hier voor het volledige rapport.

Bron: www.groenkennisnet.nl via bioKennis
Publicatiedatum: