
Abonneren
Vacatures
- Creatieve Brand & Content Manager
- Assistent Bedrijfsleider
- Retail Key Account Manager
- Leidinggevende snijderij
- Fruitteler / gewasverzorger boomkwekerij
- Teeltspecialist
- Accountmanager
- Agrarisch medewerker - Veredeling
- Logistiek Medewerker Groenten en Fruit
- Teler - Teeltspecialist - Hoofd Teelt - Head Grower
Top 5 - gisteren
- Libelle Legt Uit: wat is duurzamer, een biologische komkommer in plastic of een niet-biologische komkommer zonder?
- Gerrit-Jan Roza 45 jaar
- NOS-weerpresentator Gerrit Hiemstra geeft 13 april praktische avondklas over weer en klimaat
- Bio-tulpenboeket compleet met bollen betekent aftrap versseizoen
- Melkprijs Eko-Holland daalt met €1,00 in april
Top 5 - afgelopen week
Top 5 - afgelopen maand
Biologische vleesveehouderij mede slachtoffer van groter probleem
Oorzaak ESBL-besmetting rundvlees onduidelijk
Uit het nieuwe onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat 40% van het onderzochte kalfsvlees en 13% van het rundvlees besmet is met Esbl-producerende bacteriën. In totaal zijn 180 biefstukken onder de loep genomen en 30 stukken kalfsvlees. De Consumentenbond heeft geen biologisch kalfsvlees in het onderzoek betrokken. Van 30 onderzochte biologische biefstukken bleken er 7 besmet met ESBL.
Het testoordeel pakte in 2012 zeer goed uit voor biologische kipfilet, met een dikke 8 als rapportcijfer en een zeer geringe hoeveelheid ESBL-producerende bacteriën (0,3 bacterie per gram kipfilet, tegen een gemiddelde van 4,1). Uit de nieuwe rundvleestest blijkt dat er geen wezenlijk verschil is tussen regulier en biologisch vlees.
De oorzaak van de besmetting was in 2012 onduidelijk en is dat nu opnieuw. De bacterie kan zich op allerlei manieren verspreiden, in verschillende schakels in de productieketen. Speculeren over de mogelijke bron van besmetting is niet zinvol, wel pleit Bionext ervoor dat nader onderzoek wordt gedaan naar de feiten. De biologische veehouderij loopt voorop als het gaat om het terugdringen van het antibioticumgebruik. Dit blijft een speerpunt van Bionext en de bedrijven in de biologische sector.
Het uitgangspunt van een biologische veehouder is dat dieren zo natuurlijk mogelijk gedrag kunnen vertonen. Ze kunnen naar buiten, krijgen biologisch voer en hebben daglicht in de stal. Door deze leefomstandigheden worden de dieren zelden ziek. Een behandeling met antibiotica (vanuit het oogpunt van dierenwelzijn, op voorschrift van een dierenarts) is daarom niet of nauwelijks nodig. Preventief antibioticumgebruik is verboden in de biologische veehouderij.
Publicatiedatum:
Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier
Ander nieuws uit deze sector:
- 2023-03-07 Jersey stieren verkennen nieuwe hellingstal
- 2023-03-03 Bekertje bodem voor bioscoop-bezoekers
- 2023-03-01 Stressvrij slachten belangrijkste principe voor mobiele dodingsunit
- 2023-02-24 Rapport: ongeveer 12 procent veehouderijen heeft keurmerk
- 2023-02-20 Keuze voor biologisch vlees levert de Voedselbank cheque van 1500 euro op
- 2023-02-16 Volledig Duitse biologische varkensvleesketen met succes gelanceerd
- 2023-02-10 AR wil verder groeien in biologisch en neemt productielocatie over
- 2023-02-01 Nieuwe financieringsronde Beter Boeren
- 2023-01-30 Ketenkennisdialoog 'De smaken van duurzamer varkensvlees': 1 februari
- 2023-01-18 Biologisch tot op het bot: bouillons met een duurzaam verhaal
- 2023-01-17 Henk en Klaas willen je graag iets vertellen
- 2023-01-16 Duitsland: Bioland blij met etiketteringswet voor veehouderij
- 2023-01-13 De Groene Weg formaliseert keten van Nederlands biologisch lamsvlees
- 2023-01-12 Steun de Voedselbank door te kiezen voor biologisch vlees
- 2023-01-12 Het water staat de biologische veehouders in België aan de lippen
- 2023-01-04 "Biologisch boeren is transparant en maatschappelijk gewenst"
- 2022-12-23 Een kijkje in de (voer)keuken van BioBrüder Heimann
- 2022-12-22 Belgische veehouders vragen om crisissteun
- 2022-12-22 "Wij waren altijd al van het extensieve boeren"
- 2022-12-20 Brandt & Levie gaat strijd aan met eenheidsworst