Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Miscanthus aangeplant bij bio-legpluimveehouders in Terschuur

Tholen - Drie bio-legpluimveehouders in Terschuur en Voorthuizen planten vandaag Miscanthus (olifantsgras) in de kippenuitloop aan, zodat de kippen wat meer beschutting krijgen. Het gaat om in totaal 3,5 hectare. Chris Borren van De Lankerenhof in Voorthuizen is er daar één van. "We zijn twee weken geleden samen met de andere bio-boeren naar Duitsland geweest om de mogelijkheden met Miscanthus in de kippenuitloop te bekijken. Dit tripje werd georganiseerd door het Louis Bolk Instituut in het kader van het project Bomen voor Buitenkippen", licht Chris toe.



Chris raakte daar enthousiast over Miscanthus en heeft samen met twee collega's in Terschuur besloten om de grassoort aan te gaan planten in de kippenuitloop. "Ik wil de kippen graag wat meer beschutting in de buitenloop bieden en met Miscanthus kan dat. Dit gras staat ook 's winters nog. Je hoeft het pas maart/april te oogsten en dan groeit het weer snel aan. Het geoogste gras kunnen we vervolgens prima als strooisel gebruiken." De legpluimveehouder hoopt dat de Miscanthus sterk genoeg is voor de kippen. "Alles wat we tot nu toe hebben geprobeerd hield geen stand."


Van de Mheen

Legpluimveehouderij Van de Mheen aan de Leemweg 13 in Terschuur was vanmorgen als eerste aan de beurt. Wijnand van de Mheen geeft aan dat hij denkt dat Miscanthus het perfecte gewas is voor de uitloop. "Het groeit vrij hoog en de kippen kunnen er lekker tussen schuilen. Ook is het gras niet aantrekkelijk voor roofvogels, wat erg belangrijk is bij de uitloop van kippen. Een ander voordeel is dat het gewas te oogsten is en daardoor ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden."


Louis Bolk Instituut

Monique Bestman, dierengedragsonderzoeker bij Louis Bolk Instituut, is projectleider van het project 'Bomen voor Buitenkippen' en nauw betrokken bij de aanplant van de Miscanthus. Vandaag zit ze er zelfs letterlijk bovenop. Monique heeft namelijk plaatsgenomen op de machine van de Duitse Miscanthus-leverancier. "Ze gaven aan dat de vierde plek op de machine nog vrij was. Ik besloot de uitdaging aan te gaan, dit is weer eens wat anders." Monique geeft aan dat het gewas zo'n vier meter hoog is en daarom uitermate geschikt is als beschutting voor de kippen. "Kippen voelen zich in een open weiland niet helemaal thuis, omdat ze van oorsprong bosvogels zijn." De Duitse leverancier maakte indruk tijdens het bezoek dat Monique en de drie bio-legpluimveehouders afgelegd hebben. "Dat het ook nog eens om biologische planten gaat gaf uiteindelijk de doorslag."



Kijk voor meer informatie op www.bomenvoorbuitenkippen.nl.