Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Een goede ruwvoederkwaliteit is de basis

Praktische tips voor maaien en inkuilen op een rij

In het rantsoen vormen FOS (Fermenteerbare Organische Stof) en DVE (Darm Verteerbaar Eiwit) vaak knelpunten, die in de winter met duur krachtvoeder moeten worden bijgestuurd. In bioKennisbericht 'Een goede ruwvoederkwaliteit is de basis' (juli 2009) schetsen onderzoekers van het Louis Bolk Instituut de verschillende factoren die bepalend zijn voor de ruwvoederkwaliteit. bioKennis brengt dit actuele onderwerp opnieuw onder de aandacht, omdat na een trage start van het voorjaar het ruwvoederseizoen weer voor de deur staat.

DVE is vaak een knelpunt op melkproducerende biologische bedrijven. Aan de andere kant speelt ook de voorziening van 'veilige' energie (FOS) in de pens een belangrijke rol bij de aanmaak van microbieel eiwit in de pens.

Groei grasklaver is de basis

Alle mineralen en spoorelementen moeten goed in de gaten worden gehouden met het oog op een optimale grasklavergroei. Tekorten tonen zich vaak in verminderde groei, maar ook in een afwijkende kwaliteit van de grasklaver. Zo is een goede biologische melkveehouder ook genoodzaakt om een goede 'grondboer' te zijn. Kennis over de dynamiek van de kwaliteit van grasklaver over het seizoen geeft inzicht in te verwachten voederkwaliteit.

Tips maaien en inkuilen

Het bioKennisbericht geeft praktische tips voor maaien en inkuilen. Daarmee kan de veehouder zorgen dat de eiwit- en suikergehalten van het ruwvoer zo goed mogelijk in balans zijn.

Enkele tips:
  • Een paar dagen zon in het gras voor het maaien is niet altijd haalbaar, maar wel wenselijk (in het voorjaar kan het suikergehalte 40 g. per kg. ds stijgen);
  • Wat betreft het tijdstip van maaien is 's middags het suikergehalte het hoogst. Kan het gras na maaien ook nog wat drogen, dan wordt er 's nachts het minste suiker afgebroken;
  • De stoppellengte heeft effect op hergroei van gras en klaver en de competitie tussen beide (lage stoppellengte gunstig voor klaveraandeel, hoge stoppellengte ongunstig voor klaveraandeel). Aan de andere kant heeft een lage stoppellengte ook meer risico om zand in de kuil binnen te halen;
  • Maaien met een kneuzer heeft de voorkeur en bij redelijk weer één keer schudden. Na het maaien is het een kwestie om snel te werken.
  • Ook het gebruik van toevoegmiddelen bij het inkuilen komt aan bod.

Voor meer informatie: Nick van Eekeren, Louis Bolk Instituut

Bron: bioKennis
Publicatiedatum: