Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bijeenkomst 'Meer uit Gras': goede bodem boert beter

De Melkvee Academie heeft in Scherpenzeel samen met een aantal partners een geslaagde bijeenkomst georganiseerd over goed bodembeheer. Deze bijeenkomst werd gehouden in het kader van het project 'Meer uit Gras', dat gefinancierd wordt door LaMi. Frank Verhoeven van Boerenverstand Consultancy legde het belang van de Kringloopwijzer uit. Hiermee krijgen melkveehouders inzicht in de mineralenkringloop op hun bedrijf. De Kringloopwijzer krijgt een belangrijke rol binnen het toekomstige mestbeleid. Sleutel tot een goede mineralenbenutting binnen het bedrijf is de bodem. De mineralenbenutting van de bodem bepaalt namelijk niet alleen de voerproductie, maar straks ook hoeveel mest er geplaatst en uitgereden kan worden. Na het verdwijnen van de melkquotering zal de kringloop dus de bedrijfsontwikkeling gaan bepalen.



Bert Philipsen van Wageningen UR Livestock Research gaf een overzicht van kenmerken van een goede bodem. Zowel biologische, chemische als fysische eigenschappen zijn daarbij van belang. Ook gaf hij voorbeelden van maatregelen om de bodemvruchtbaarheid te verbeteren. Belangrijke maatregelen voor zandgrond zijn verbeteren van de ontwatering en afwatering, op peil houden van de pH, voorkomen van verdichting en verhogen van het organische stofgehalte. Concreet: heb geduld als het land nog nat is, bekalk op tijd en wees zuinig op je grasmat/grasland. Conclusie van de avond was dat er voor veel boeren nog veel geld te verdienen is met goed bodembeheer.

Bron: website Melkvee Academie
Publicatiedatum: