Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Veel mensen gingen ook mee de wei in"

Geitendans lijkt voor herhaling vatbaar

Tholen - In Oude-Tonge mochten de geiten van Jan van Tilburg zaterdag 20 april al naar buiten voor de geitendans. Jan schat het aantal toeschouwers op 75. "Voor mij was het niet meer dan logisch om mee te doen aan de eerste geitendans. Ik vind het in mijn rol als voorzitter van de Groene Geit namelijk erg belangrijk om zoveel mogelijk mensen te informeren over onze werkwijze. Ik heb de toeschouwers eerst wat over de weidegang verteld en daarna hebben we de deuren geopend."


De geiten konden zichtbaar niet wachten om richting de wei te rennen.

Jan geeft aan dat veel mensen ook mee de wei in zijn gegaan. "Dat was leuk om te zien. Er zitten een paar heel aanhankelijke geiten tussen, die wilden maar al te graag knuffelen." Voorafgaand aan de geitendans kregen de kinderen de kans om de lammetjes te aaien:Geitenboerderij Ridammerhoeve

Geitenboerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos vormde gisteren (zondag 21 april) voor het eerst het decor van een 'geitendans'. De geiten mochten na een lange winter weer de wei in. "We hebben deze geitendans in samenwerking met Bionext en de Groene Geit georganiseerd. Het was erg geslaagd. Mede dankzij het prachtige weer zijn er veel mensen komen kijken. Ik schat het aantal bezoekers op tussen de 1500 en 2000", vertelt Corine Riteco van Ridammerhoeve.

Voordat de geiten daadwerkelijk naar buiten gingen kreeg het publiek nog wat voorlichting. "Miriam van Bree van Bionext gaf uitleg en vertelde een verhaal over de bio-geitenhouders in Nederland. Zelf heb ik onder meer aangegeven dat de geiten nu pas naar buiten konden omdat het gras nog niet voldoende gegroeid was. Nu begint het gras lekker te groeien. Wel voeren we de geiten voorlopig nog bij."

De koeiendans is inmiddels al een begrip. Corine geeft aan dat er wel duidelijk verschil is tussen een koeiendans en een geitendans. "De koeien reageren toch wat meer uitgelaten. De geiten rennen de wei in, maar het enthousiaste gevoel lijkt al snel weg te ebben. Dat komt volgens mij omdat de geiten altijd al over redelijk veel ruimte in de stal beschikken. De koeien dansen vaak nog even door. Dat was ook te zien aan de twee koeien die bij ons ook de wij in mochten."

Bionext

Miriam van Bree, projectleider bij Bionext, had zoals gezegd een rol bij de eerste geitendans op Geitenboerderij Ridammerhoeve. Zij vertelt dat het evenement haar goed bevallen is. "Dit was een ideale gelegenheid om de belangstellenden meer te vertellen over de biologische geitenhouderij in Nederland. Ik heb onder meer aangegeven dat de bio-geiten in Nederland in het voorjaar naar buiten gaan zodra het weer dit toelaat en er gras beschikbaar is", vertelt Miriam van Bree, projectleider bij Bionext. Miriam geeft aan dat de geitendans iets minder spectaculair is dan de koeiendans, maar daardoor zeker niet minder leuk om bij te wonen. "Het was mooi om te zien hoe de geiten wat bokkensprongen maakten en daarna op een rijtje terug gingen kijken naar het publiek."