Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ook de prinsesjes hebben mijn ijs gegeten"

'Moois - Skoftig lekker': zelfgemaakt schapenmelkijs

Gebruik je voor het lekkerste ijs melk van koeien, geiten of schapen? IJsboeren hebben er zo hun eigen mening over. Moois in Lutjebroek maakt ijs van schapenmelk. De boerderij heeft een bijzonder verhaal voor de consument die steeds meer wil weten over de herkomst van voedsel, zo staat te lezen in een artikel in Vakblad IJs!.

Anita van Alderwegen van IJssalon Moois in Lutjebroek maakt ijs van schapenmelk onder de noemer 'Moois - Skoftig lekker'. Het ijs is in 2008 verkozen tot Lekkerste Streekgerecht van Noord-Holland en van Alderwegen was er in 2011 finalist mee in de verkiezing Held van de Smaak. Haar ijssalon is gevestigd op een zorgboerderij waar 270 schapen worden gehouden. De ijssalon met terras grenst aan het water waar het op warme zondagen 'filevaren' is. "Op onze drukste dag vorig jaar verkochten we 1.200 ijsjes", vertelt Van Alderwegen. Ook deze ijsboerin staan 's zomers met een ijsbus op evenementen om mensen te bereiken. Ze noemt haar ijssalon nu nog een 'ijshut'. Ze hoopt er na 2015 een grote serre aan de stal te kunnen bouwen. "In 2015 loopt ons erfpachtcontract af. We hopen dat het wordt verlengd. We willen dan ook een open ijskeuken maken waar nu de stal is."



Van Alderwegen melkt sinds 1999 schapen en maakt onder meer schapenkaas. Een paar jaar geleden introduceerde ze het schapenmelkijs. "Van mijn ouders kreeg ik een klein ijsmachientje om te experimenteren. We hadden geen geld om professioneel schapenmelkijs te produceren. In 2006 heb ik een opleiding tot zorgboer gevolgd en daar trof ik iemand die nog een ijsmachine had staan. Daar zijn we mee aan de slag gegaan."

Waarom zou je met schapenmelk het ultieme ijsje kunnen maken? "Schapenmelk bevat 6 tot 7 procent vet en zit vol eiwitten", zegt de ijsbereider die een biologische boerenijscursus heeft gevolgd in Zuid-Duitsland. "Voor het maken van een ijsje is dat heel goed. Ik hoef er alleen suikers en bindmiddelen aan toe te voegen. En er zit Omega-3 in, dat een goede invloed heeft op je cholesterol."
 

Konkeltoid

Naast de smaak 'gerookte kaneel', is 'Konkeltoid' een aparte naam die meteen opvalt in de vitrine. "Dat was eigenlijk een ongelukje", zegt de ondernemer. "Iemand had de koffie laten vallen, waardoor ik niet meer genoeg had om de mix voor koffie-ijs te maken. Het resultaat was een koffie-ijsje met karamel en stukjes chocolade. Restaurants verkopen het nu als Latte Macchiato."

Het merendeel van het schapenmelkijs is biologisch. Het wordt gemaakt van alleen natuurlijke ingrediënten, zonder kunstmatige toevoegingen en geur-, kleur- en smaakstoffen. "Al het ijs dat is verpakt, is biologisch", laat de boerin weten. "Onze boerderij is gevestigd in een natuurgebied en de schapen lopen zoveel mogelijk buiten. We gebruiken al tien jaar geen antibiotica meer. De schapen krijgen geen geperste voerblokjes, maar een uitgebalanceerde krachtvoeding van kruiden, haver, gerst en mineralen. De lammeren krijgen voer met schijfjes banaan erin."

Van Alderwegen levert schapenmelkijs en -mixen aan onder meer het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en restaurants in de omgeving. "Ook de prinsesjes hebben mijn ijs gegeten", glimlacht de ijsbereider. Ze hoopt dat haar ijs binnenkort ook verkrijgbaar is bij bijvoorbeeld natuurvoedingswinkels. "Maar dan moeten mensen het wel durven kopen", stelt ze. "Consumenten moeten eerst over het idee heen dat schapenmelkijs een 'te sterke smaak' zou hebben."

Gerookt ijs

In de vitrine van Moois is tijdens het seizoen ook 'gerookt' ijs te vinden in de smaken naturel en kaneel. De kaneelvariant is een echte topper. "De mix van deze smaken wordt gerookt, op dezelfde manier als zalm en kaas", legt Van Alderwegen uit. "Een zalmroker uit het dorp ging in januari voor restaurants een 'rookmenu' maken en wilde daarvoor met mij gerookt ijs werken. In Ciel Blue kregen de gasten het gepresenteerd als amuse. Dat zorgde bij veel mensen voor verbazing; ze hadden nooit gedacht dat schapenmelkijs zó lekker is."

Bron: Vakblad IJs!, auteur Baukje van der Meer
Publicatiedatum: