Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Weersomstandigheden uniek voor doorzaai klaver

Veehouders die willen profiteren van klaver in hun grasland moeten zo snel mogelijk in actie komen. De huidige weersomstandigheden zijn perfect.

De huidige weersomstandigheden zijn perfect om klaver door te zaaien. De afgelopen weken waren zo koud dat het gras nog nauwelijks is gegroeid. Nieuwe klaver heeft dus letterlijk veel ruimte om te groeien, zeker nu de temperatuur de komende tijd boven de 15 graden uitsteekt. Deze en andere tips staan vermeld op de website van het project Klaver en Klimaat.


Doorzaaien in praktijk

Het doorzaaien van klaver is in normale Nederlandse weersomstandigheden lastig: de kiemplantjes moeten concurreren met volwassen grasplanten. Daarom kiezen veel ondernemers voor herinzaaien. Maar dit voorjaar is doorzaaien goed mogelijk omdat er veel minder concurrentie van het gras is door de lange koude periode. De vooruitzichten zijn gunstig deze week: voldoende hoge temperaturen met net voldoende vocht.

Doorzaaien kan snel en gemakkelijk: rag over het perceel heen met een wiedeg of acrobat, zaai direct per hectare circa 7 kilogram rode en 3 kilogram witte klaver in (met precisie-zaaier of met kunstmeststrooier na aanmengen met graszaad of scherp zand) en rol het perceel om grond aan zaad te laten kleven. Laat de eerste snede niet te zwaar worden en gebruik dus weinig kunstmest (maximaal 100 kilogram KAS).

Voordelen van klaver

Veel veehouders en adviseurs vinden grasklaver lastig, benadrukken de risico's van een mengsel en kiezen dus liever voor puur gras. Maar dit heeft ook risico's, bleek afgelopen jaar: kuilen met minder dan 130 gram eiwit per kilogram droge stof waren geen uitzondering. Met grasklaver komt dit nooit voor. Grasklaver voor maaiweides hebben nog veel meer voordelen, zoals een hogere opbrengst met minder kunstmest dan puur gras.

Project Klaver en Klimaat

Deze en andere tips over klaver staan vermeld op de site van het project Klaverklimaat. Dat is een initiatief van het Louis Bolk Instituut en wordt uitgevoerd in samenwerking met Agrifirm, Barenbrug, Maatschap Buijs en Maatschap Grootkoerkamp. In het project werken deze organisaties samen om de voordelen van grasklaver onder de aandacht te brengen. Het project loopt tot 2014 en wordt mede mogelijk gemaakt vanuit de regeling 'demonstratieprojecten Schoon en Zuinig' van het Ministerie van Economische Zaken, als eindverantwoordelijk voor POP2 in Nederland. 'Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland'. Voor vragen over deze en andere tips kunt u terecht bij het Louis Bolk Instituut, projectleider Jan de Wit, tel. 06 10919400.
Publicatiedatum: