Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Biologische geiten gaan weer naar buiten - 21 april

Voor het eerst in Nederland: de geitendans!

De Geitenboerderij Ridammerhoeve in het Amsterdamse Bos vormt op zondag 21 april om 12:00 uur het decor van een vrolijke geitendans. De biologische geiten van Willem Dam en Corine Riteco mogen dan na een lange winter weer lekker de wei in. Het geitendansen is nieuw in Nederland en gaat op diverse plekken plaatsvinden. Dit is vanochtend bekend gemaakt bij Vara's Vroege Vogels. Initiatiefnemers zijn Bionext en de Groene Geit, de vereniging van biologische geitenhouders.

Boer Willem van de Geitenboerderij Ridammerhoeve: "Onze biologische geiten staan in de winter altijd binnen op een dikke laag stro. Zodra het warm genoeg is, gaan ze lekker de wei in. Een feestelijk moment voor de geiten en voor ons. Je ziet gewoon dat ze genieten van de ruimte, het verse gras en de frisse lucht. Wij vinden het leuk om dit met bezoekers te delen." Voor kinderen is er die middag ook genoeg te doen: zij kunnen lammetjes de fles geven, met grote geiten knuffelen, een varken aaien of in de speeltuin spelen.


Geitendansen

Biologische geitenhouders vinden dat geiten zo veel mogelijk hun natuurlijke gedrag moeten kunnen vertonen. In de zomer lopen de geiten in de wei rondom de boerderij en in de winters worden ze in groepen op stro gehouden in een ruime stal. Ze eten gras en maïs en krijgen daarnaast een beperkte hoeveelheid biologische brokken. Deze brokken bestaan uit natuurlijke ingrediënten, die verbouwd zijn zonder kunstmest en chemische gewasbeschermingsmiddelen. Geen van de ingrediënten is genetisch gemanipuleerd.

In 2012 waren er in Nederland 272.224 melkgeiten. Hiervan werden er 20.127 biologisch gehouden (bron: CBS). De meeste niet-biologische geiten komen nooit buiten, maar worden dag en nacht in grote stallen gehouden. In de biologische melkgeitenhouderij is weidegang vanzelfsprekend en wettelijk verplicht. De richtlijnen voor de biologische landbouw- en voedingssector zijn vastgelegd in Europese wet- en regelgeving.

Meer geitendansen

Op de volgende data zijn meer geitendansen: zaterdag 20 april om 12:00 uur bij Van Tilburg in Oude-Tonge (Goeree-Overflakkee). In hetzelfde weekend kun je ook terecht bij 't Geertje in Zoeterwoude. Daar dansen de geiten niet speciaal op de 21ste, maar gaan ze het hele jaar door naar buiten. Goed om te weten: biologische boeren werken samen met de natuur. Als het slecht weer is, kunnen ze besluiten om de geitendans te verzetten. Check daarom vóór vertrek deze website en/of van het geitenbedrijf voor alle details.
Publicatiedatum: