Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Pluimveehouders geïnformeerd over miscanthus in de kippenuitloop

In maart organiseerden het Louis Bolk Instituut en Bionext een informatiebijeenkomst voor pluimveehouders om miscanthus (olifantsgras) in de kippenuitloop te planten. Zo'n 25 pluimveehouders en andere belangstellenden uit de pluimveesector lieten zich door Gerrit Kasper van Wageningen UR Livestock Research informeren over teelt-technische en -economische aspecten van het gewas. Ook namen zij een kijkje in de praktijk.

Miscanthus staat steeds meer in de belangstelling. Het is makkelijk te telen en je kunt er vanaf het vijfde jaar twintig ton droge stof per hectare van oogsten. Het kan wel drie tot vier meter hoog worden en wordt geoogst in april, waardoor het 's winters beschutting kan bieden in de anders veelal kale kippenuitloop. Het geoogste en gehakselde gras kan flink vocht opnemen – meer dan stro – en lijkt daardoor geschikt als strooisel in de pluimveestal.


Praktijkvoorbeelden

Vleeskalverhouder Henken uit Rhenen heeft al vijf jaar miscanthus staan en gebruikt het als brandstof voor het verwarmen van de melk en van een woonhuis. De deelnemers aan de informatiebijeenkomst waren bij hem welkom om te kijken.
De familie Speelman uit Gasselternijveen heeft enkele jaren geleden miscanthus aangeplant als test. Het gewas deed het goed en dit jaar gaan ze stekken oogsten en planten ze miscanthus ook op andere plekken in de uitloop. In de toekomst willen ze miscanthus oogsten en gebruiken als strooisel. Na de bijeenkomst hebben drie deelnemers aangegeven dat ze miscanthus als test in de uitloop willen planten.

Praktijknetwerk 'Bomen voor buitenkippen'

De komende tweeënhalf jaar kijken pluimveehouders samen met het Louis Bolk Instituut en Bionext naar diverse teelten die in de kippenuitloop mogelijk zijn en die op verschillende gebieden voordeel opleveren. De pluimveehouders willen beschutting bieden aan hun kippen en nemen daarbij verschillende aspecten mee. In eerste instantie moeten de kippen zich er thuis voelen, maar bij voorkeur worden er bomen of anderszins meerjarige houtige gewassen geplant, waarvan ook kan worden geoogst, die mineralen opnemen uit de grond, waarmee de biodiversiteit groter wordt en de uitloop er leuk uitziet voor boer en burger. Na bijeenkomsten over fruit en wilgen, was nu miscanthus aan de beurt. Houd www.bomenvoorbuitenkippen.nl en www.kiplekkeronderdewilgen.nl in de gaten voor meer informatie en aankondigingen van bijeenkomsten.

Voor meer informatie: Monique Bestman, Louis Bolk Instituut

Bron: bioKennis
Publicatiedatum: